3 svar
19 visningar
Naturareelev 239
Postad: 5 jun 07:18

Radioaktiva nukliden

Hej!

Jag förstår inte vad de vill, alltså hur jag bör tänka. 3.26

Laguna Online 15975
Postad: 5 jun 07:46

Är du på a eller b?

Naturareelev 239
Postad: 5 jun 08:24
Laguna skrev:

Är du på a eller b?

Om jag ska vara ärlig är jag på a och liksom jag förstår inte huvudprincipen och tanken bakom uppgiften. Jag vet hur man ska lösa den typ, men förstår inte vad det ska föreställa osv och hur jag bör tänka osv. Förlåt helt lost med denna uppgift. 

Laguna Online 15975
Postad: 6 jun 06:09

Pilarna betyder sönderfall av olika slag. När det sker så frigörs en viss mängd energi. T.ex. står det att det finns ett sönderfall av Au till Hg som frigör 2,19*10-13 J (om det nu står 13, det är svårt att se). Man placerar Au högst upp till vänster och resultatet (Hg) nere till höger. Det vertikala avståndet representerar hur mycket energi som frigörs.

Det finns två andra beta-sönderfall från Au till Hg, och de frigör mindre energi, så den Hg som uppstår placeras på motsvarande ställe vertikalt. Skalan är inte exakt. 

Det första sönderfallet här leder till en Hg med minimal energi, och den sägs vara i grundtillståndet. I de båda andra fallen får man en Hg med extra energi, och de kan avge den extra energin så de kommer till närmast lägre energi, som man ser med gamma-pilarna.

Du har fått veta energin för ett beta-sönderfall och för de båda gamma-övergångarna, och då kan du räkna ut det som önskas i uppgiften.

Om du inte har sett ett sånt här diagram tidigare borde du ha fått göra det, för det kanske inte är helt lättolkat annars.

Svara Avbryt
Close