8 svar
780 visningar
EnblivandeStudent är nöjd med hjälpen
EnblivandeStudent 8 – Fd. Medlem
Postad: 31 maj 2020 13:20 Redigerad: 31 maj 2020 13:22

Radioaktivt sönderfall utifrån avläsning av graf- Hur gör jag??

Hej! Jag har en rapport där jag ska försöka avläsa en graf och få fram halveringstiden av radioaktiva preparatet Protaktinium, Pa. 

Där syftet är:  Avsikten med försöket är att studera hur aktiviteten hos ett radioaktivt preparat, protaktinium, Pa, beror av tiden. och att bestämma halveringstiden för sönderfallet.   

Jag har kollat och försökt att räkna ut halveringstiden genom denna formel:

t*ln(1/2) / ln (n/n0). I grafen kan man avläsa att strålningen börjar på 299 (vid 10 sekunder) och slutar på 19. Då läser man också att tiden är 10 (vid 299) och blir 460(vid 19). 

Så genom att använda formeln gjorde jag så:

450*ln(1/2) / ln(19/299) = 113 sekunder? 

Men sen ville jag dubbelkolla om N (antalet kärnor) blir det samma på grafen om jag räknar fram till det med 113 sekunder jag har fått som halveringstid. 

Då gjorde jag N= 299*(1/2)^(450/113) = 0 (hur ska jag tolka detta svar??) 

funkar dessa som svar eller hur ska jag göra och hur ska jag sen använda detta värde?  Jag har varit fast på detta och verkligen behöver hjälp för att förstå för att de vill mena i dokumentet att "teorin" är:

"Protaktiniumgeneratorn innehåller uranylnitrat, saltsyra, amylacetat och vatten. Uran-238 som finns i uranylnitratet sönderfaller under α-strålning till Thorium som sönderfaller till protaktinium som i sin tur sönderfaller till uran under βsönderfall.  Amylacetatet är en vätska med lägre densitet än vatten. 

Skakar man flaskan kommer protaktinium som härstammar från uran, att lösa sig i amylacetatet. Låter man sedan flaskan vara stilla kommer lösningen med protaktinium i amylacetatet att hamna överst. β-strålningen från protaktinium är så energirik (2,30 MeV) att den kan tränga igenom den inre tunnare behållaren (men inte den tjockare) och registreras av ett GM-rör. Övrig strålning från lösningen är så energisvag att den inte kan tränga genom behållaren och den påverkar därför inte resultatet."

All hjälp blir jag otrolig tacksam för!! Tack så mycket i förhand

Bo-Erik 725 – Fd. Medlem
Postad: 31 maj 2020 19:43

Fanns det en graf med till uppgiften?

EnblivandeStudent 8 – Fd. Medlem
Postad: 31 maj 2020 20:08

Ja!, det fanns en graf där jag avläste dessa värden från: 

Men sen fick jag också en annan graf skickat till mig (eftersom vi kunde inte göra laborationen under omständigheterna) som heter bakgrund graf? som jag har ingen åning vad jag ska göra med. 

Bo-Erik 725 – Fd. Medlem
Postad: 31 maj 2020 21:25

Den nedre grafen tror jag ska tolkas som bakgrundsstrålningen, d.v.s. den strålning som inte kommer från experimentet. Om jag har rätt i mitt antagande så ska strålningen i den nedre grafen subtraheras från strålningen i den övre grafen. Som du ser varierar strålningen i den undre grafen mer eller mindre slumpmässigt. Beräkna ett medelvärde och subtrahera det från strålningen i den övre grafen.

EnblivandeStudent 8 – Fd. Medlem
Postad: 31 maj 2020 23:03

okay tack för svaret! Verkligen hjälpte! Så bakgrundsstrålningen är något som man ska subtrahera från grafen eftersom det är den strålning vi är utsatta för som människor i vårt dagliga liv? (är det varför man tar detta med i beräkningarna?) 

Så jag gjorde detta med den nedre grafen (bakgrundsstrålningen) och fick fram medelvärdet 22 (lägga ihop all värden och dela med antal tal) och sen ska subtrahera det från N0 i övre grafen? så det blir 299-22= 277? 

Är det då menat att jag ska räkna allt på nytt med detta värde istället för de beräkningar jag gjorde med 299? Om jag förstår det rätt då, varför gör man det då?

Bo-Erik 725 – Fd. Medlem
Postad: 1 jun 2020 07:54

Ja, så ska man göra. Förutsatt att "bakgrund" visar bakgrundsstrålningen vilket är troligt.

Noterade nu att mätningarna började vid 10 s och inte 0 s. Du måste alltså subtrahera 10 s från alla tider i tabellen. Men det kanske du redan har gjort.

EnblivandeStudent 8 – Fd. Medlem
Postad: 1 jun 2020 08:32

Okay tack!. Då använder jag det nya värdet (277) i alla mina beräkningar. Ja, jag har redan subtraherat 10 sekunder från alla tider i beräkningarna. 

Skulle du säga då att beräkningarna som jag gjorde i första inlägget är rätta? enligt teorin, tror du att det finns flera saker jag måste göra för att kunna göra klart min rapport om denna experiment? (alltså andra beräkningar, analys av grafen - behöver jag räkna aktivitet? - hur gör man det då?) 

Tack så mycket för svaren!

Bo-Erik 725 – Fd. Medlem
Postad: 1 jun 2020 10:12

Du har använt rätt formel, men eftersom strålningen närmar sig bakgrundsstrålningen efter i runda slängar 300 s så måste du räkna på en kortare tidsperiod än du gjorde från början.

EnblivandeStudent 8 – Fd. Medlem
Postad: 1 jun 2020 10:18

Oh okay? hur ska jag då ändra eller anpassa tiden? för om jag har det nya värdet (277), sen subtraherar jag 19 (detta är N, slutvärdet i övre grafen på strålningen) - så då får jag fram ett värde på 258? Och sen anpassa tiden efter det? Hur föreslår du att jag gör?

Svara Avbryt
Close