2 svar
137 visningar
Quacker 566
Postad: 25 jun 2019 15:06

Radon, blåbetong, gatustenar, hantering

Har inte lyckats hitta info om följande, och vet inte vart jag ska vända mig:

 

Vi har lite olika gatustenar och andra stenar (long story why) - och nu funderade en i familjen på att använda en av dem för att måla på.

Det är en kvadratisk platta, antagligen mer för en stenbelagd yta folk spatserar på mer än bilar. Gråaktig betong (tror det är det?), lite små(betoning på små)grusaktiga stenar i med olika färg och form.

 

Frågorna jag har är om radon/radium brukar finnas i sådana stenar?

Undrar också om - om vi nu säger att radon/radium finns i, är det dumt att ta i den med händerna eller hur ska man tänka där?

Jag vet ju att radon är en gas och ingen kommer givetvis gosa med stenen - men vill man undvika att ta in den, lägga den på sitt bord och ha den inomhus medan man målar? (munskydd?)

Om radon kommer ur den - är det extra dumt att ta i den med händerna om man är nära den? (handskar?) 

 

Den kommer inte målas på en kvart med gatukritor eller liknande - utan hon ska göra en ordentligt, noga, konstnärlig sten - ett konstverk. Så det är "lite mer" än att någon sitter på huk och ritar en blomma och sedan är man inte i närheten av materialet igen.

(Dock kommer konstverket senare vara ute och på en gravplats så framtida exponering behöver någon som ev. svarar här inte tänka på.)

 

All input är mer än välkommet!

Smutstvätt 15376 – Moderator
Postad: 25 jun 2019 16:05

Vilken typ av betong är det? Blåbetong (tillverkad från tjugo- till sjuttiotalet) avger mycket radon, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Det går såklart att mäta hur stort sönderfallet är, och därmed bestämma om risken är värd att ta eller inte, men om den ska behandlas under totalt ett par timmar borde det vara lugnt, men munskydd och handskar är alltid en bra säkerhetsåtgärd!

Jag skulle utan tvekan hantera stenen både utan skyddshandskar och utan skyddsmask.

Om den ens består av blåbetong så kommer den ändå inte att avge några stora mängder radon.

Citerat från sidan som Smutstvätt länkade till:

Enbart byggnadsmaterialet ger inte upphov till några riktigt höga radonhalter, i praktiken aldrig över 1000 Bq/m3 och oftast betydligt lägre än så.

Om stenen i sig till exempel har måtten 40x40x5 cm så är den 0,008 kubikmeter stor och om den består av blåbetong så kommer den då att ha en aktivitet som troligtvis ligger långt under 8 Bq, dvs 8 sönderfall per sekund.

Normalt sett står markradon för ett större problem än blåbetong.

Källa: Svensk radonförening

Svara Avbryt
Close