8 svar
73 visningar
Yosef 98
Postad: 13 jan 2018

räkna ut potens

Hur kan man enkelt räkna ut denna potens 3,6^2? 

finns det något sätt smart sätt att räkna ut att det blir 12,96?

tomast80 1230
Postad: 13 jan 2018

Kvadreringsregeln:

3,62=(3+0,6)2= 3,6^2 = (3+0,6)^2 =

32+2·3·0,6+0,62= 3^2+2\cdot 3 \cdot 0,6+0,6^2 =

9+3,6+0,36=12,96 9+3,6+0,36 = 12,96

Yosef 98
Postad: 13 jan 2018

Okey detta va något helt nytt, från decimaltal till kvadreringsregeln, funkar detta med alla decimaltal? 

tomast80 1230
Postad: 13 jan 2018
Yosef skrev :

Okey detta va något helt nytt, från decimaltal till kvadreringsregeln, funkar detta med alla decimaltal? 

Ja, det gör det. Båda kvadreringsreglerna kan användas:

(a+b)2=a2+2ab+b2 (a+b)^2 = a^2+2ab+b^2

(a-b)2=a2-2ab+b2 (a-b)^2 = a^2-2ab+b^2

SeriousCephalopod 188
Postad: 13 jan 2018 Redigerad: 13 jan 2018

En kedja av frågor som man kan använda för att angripa nya problem:

1. Finns det ett liknande problem som vi kan lösa?

2. Vad är skillnaden mellan problemet jag kan lösa och problemet jag inte kan lösa?

3. Kan jag göra något för att överbrygga skillnaden mellan dem?

Exempel på svar som skulle kunna komma då:

1. Problemet är att upphöja något tvåsiffrigt till två, så ett liknande problem jag skulle kunna lösa är

242 24^2 . Det problemet skulle jag lösa genom att multiplicera 24·24 24 \cdot 24 med multiplikationsalgoritmen på papper

2. Skillnaden är decimaltecknet. Det är eftersom det är ett 'komma' som det blev svårt.

3. Okej, kan jag göra något för att bli av med kommatecknet från problemet? Hmm, ett trick jag använder ibland är att skriva om decimaltal som produkter av heltal och tiopotenser ( 3,6=36·10-1 3,6 = 36 \cdot 10^{-1} . Vi testar det

3,62=(36·10-1)2 3,6^2 = (36 \cdot 10^{-1})^2

Okej... det här påminner mig om (ab)2=a2b2 (ab)^2 = a^2 b^2 ... jag testar det

(36·10-1)2=362·(10-1)2=362·10-2 (36 \cdot 10^{-1})^2 = 36^2 \cdot (10^{-1})^2 = 36^2 \cdot 10^{-2}

Ah, nu är det ju ett heltal upphöjt till 2 istället, det kan jag lösa!

36·36={multiplikationsalgoritmen}=1296 36 \cdot 36 = \{\text{multiplikationsalgoritmen}\} = 1296

3,62=1296·10-2=12,96 3,6^2 = 1296 \cdot 10^{-2} = 12,96

Albiki 1477
Postad: 13 jan 2018

Hej!

Man kan beräkna det såhär också:

    (4-0.4)·(3+0.6)=4·3+4·0.6-3·0.4-0.4·0.6=12+2.4-1.2-0.24=13.20-0.24=12.96 . (4-0.4)\cdot(3+0.6) = 4\cdot 3 + 4\cdot 0.6 - 3 \cdot 0.4 - 0.4\cdot 0.6 = 12 + 2.4 - 1.2 - 0.24 = 13.20 - 0.24 = 12.96\ .

Albiki

sprite111 Online 183
Postad: 13 jan 2018 Redigerad: 13 jan 2018

Albiki snygg lösning =)

Är det sättet enklare än t.ex.

(3+.6)(3+.6) som tomast80 skrev eller är det bara en preferens?

Affe Jkpg Online 1583
Postad: 13 jan 2018

3.62=(3*1.2)2=9*1.44=12.96

Kalla mig gammaldags, men om jag skulle räkna ut detta i huvet skulle jag nog ta

3,6^2 = 3*3,6 + 0,6*3 + 0,6*0,6 = 10,8 + 1,8 + 0,36 = 12,96.

Svara Avbryt
Close