5 svar
19 visningar
neas01 51
Postad: 2 dagar sedan

rapport pH-värde

HejHej! Jag håller på att skriva en labbrapport om pH-värde. Jag ska kolla vad olika hushållsprodukter har för pH-värde med hjälp av rödkålsavkok. Jag vet att kranvatten är nära neutral, de flesta matvaror är sura och rengöringsmedel basiska. Jag ska hälla produkterna i vattnet där rödkålen kokat och se vilken färg de visar. Sedan kolla på pH-skalan och skriva ned resultat. Räcker det att endast kolla på färg och jämföra med pH-skalan? eller är det bra att även skriva formeln: pH= -1g (H+ / mol/dm3). Jag förstår dock inte riktigt hur jag ska använda formeln? Om vi säger att vattnet visar Violett/blå färg så är den ju 7=neutral. Hur ska jag tillexempel skriva den med formeln?

Vad står det i anvisningarna?

neas01 51
Postad: Igår
Smaragdalena skrev:

Vad står det i anvisningarna?

Har med formeln i teorin, men sedan i resultatdelen så står det inget om att jag måste räkna, så jag går väll bara efter vad det blir för färg på lösningen. 

neas01 51
Postad: Igår

Ska även koppla detta till miljön, någon som har tips på vad jag kan ta upp? 

På många produkter man har i hemmet, tillexempel på en handtvål så står det ``bra för dig och för miljön´´. Innebär detta då att tvålen har ett bra pH-värde? Alltså så nära 7 som möjligt men ändå rengör händerna. 

Jag har svårt att tänka mig att man kan få ut några särskilt säkra pH-värden med hjälp av rödkålsavkok för att det skall vara rimligt att räkna på det.

neas01 51
Postad: Igår
Smaragdalena skrev:

Jag har svårt att tänka mig att man kan få ut några särskilt säkra pH-värden med hjälp av rödkålsavkok för att det skall vara rimligt att räkna på det.

Ja precis, jag får bara kolla pH-skalan och jämföra färgen. Blir ju på ett ungefär

Svara Avbryt
Close