9 svar
46 visningar
afskasdfks 5
Postad: 22 feb 2019

Rationella uttryck

Lös ekvationen:

(x^2-9)/(2x-6)=(3+x)/x

MaxRobertson 15
Postad: 22 feb 2019

Vad har du kommit fram till hittills? 

Vilken metod ska du använda dig av? Vilka steg tar du i en ekvationslösning? 

afskasdfks 5
Postad: 22 feb 2019

(x^2-9)/(2x-6)=(3+x)/x

* x(2x-6) båda sidor =

x(x^2-9) = 2x-6(x+3)

x(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3)

x=2

Smaragdalena 26576 – Moderator
Postad: 22 feb 2019 Redigerad: 22 feb 2019

Har du stoppat in din lösning i ursprungsekvationen och kollat om det stämmer?

Jag skulle börja med två saker: dels kolla vilka x-värden som är förbjudna, dels faktorisera både täljaren och nämnaren i vänsterledet.

afskasdfks 5
Postad: 22 feb 2019
Smaragdalena skrev:

Har du stoppat in din lösning i ursprungsekvationen och kollat om det stämmer?

Jag skulle börja med två saker: dels kolla vilka x-värden som är förbjudna, dels faktorisera både täljaren och nämnaren i vänsterledet.

 Tack, fick rätt svar nu men förstår inte varför ovanstående lösning inte blir rätt? x=2 är delvis rätt men saknar en andra rot(-3).

Om du fortsätter härifrån:

x(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3)

genom att se till att få ena ledet till 0 och sedan använder nollproduktmetoden, så tappar du inte bort den andra roten.

afskasdfks 5
Postad: 22 feb 2019
Smaragdalena skrev:

Om du fortsätter härifrån:

x(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3)

genom att se till att få ena ledet till 0 och sedan använder nollproduktmetoden, så tappar du inte bort den andra roten.

 Förstår inte hur jag ska göra får samma resultat

x(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3)

x(x-3)(x+3)-2(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3)-2(x-3)(x+3)

(x-3)(x-2(x+3))=0

kommer du vidare?

afskasdfks 5
Postad: 22 feb 2019
Smaragdalena skrev:

x(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3)

x(x-3)(x+3)-2(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3)-2(x-3)(x+3)

(x-3)(x-2(x+3))=0

kommer du vidare?

 Nej tyvärr inte, var kommer den andra tvåan ifrån?

Du har alltså ekvationen x(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3) (som jag har klipp.och-klistrat från ditt inlägg)

Subtrahera 2(x-3)(x+3), d v s HL, från båda sidor

x(x-3)(x+3)-2(x-3)(x+3)=2(x-3)(x+3)-2(x-3)(x+3)

(x-3)(x-2(x+3))=0 Den här raden blev fel - det skulle ha varit (x-3)(x+3)(x-2)=0

Svara Avbryt
Close