2 svar
325 visningar
Berfinadalir 3
Postad: 8 nov 2017

Rätta/feedback

Hejsan! Ville bara få lite feedback på hur jag skulle kunna skriva uppsatsen bättre, då min svaga punkt är uppsatser och man vill ju alltid bli bättre. Tack på förhand!

 

Vad betyder betyder begreppet intersektionalitet och vad kan det användas till?

Intersektionalitet beskriver många av de sociala problemen, såsom könsdiskriminering och rasism, när och hur de överlappar med varandra och skapar nya nivåer av problem i samhället. Det handlar om att se kön, etnicitet, klass, sexualitet, funktionshinder osv, i alla människor och hur dessa kategorier påverkar alla i samhället i relationer med varandra. Intersektionalitet grundades i Black feminism då de svarta kvinnorna kände att de bekönas och rasifieras. (s.54 Magnusson).

 I ett samhälle där de mörkhyade blir förtrycka och kvinnor blir diskriminerade hamnade dem svarta kvinnorna i en vägkorsning mellan två väldigt breda kategorier, som i engelskan betyder ”intersection” för vägkorsning eller skärning. Så det var en kombination av två olika förtryck, då det finns många kategorier som skär in i varandra och överlappar med varandra. Till exempel att en svart kvinna lider av en rasistisk sexism och en sexistisk rasism som inte är samma för till exempel en mörkhyad man som bara leder av ena förtrycket eller en vit kvinna som bara lider av ena förtrycket. (Crenshaw 2016.)

 

På vilket sätt skiljer det sig från att använda kategorierna ”kön, genus, och etnicitet”?

Det som intersektionalitet skiljer från att använda kategorierna “kön, genus och etnicitet m.m.” är att man ser varje kategori som enskild t.ex. hur kvinnor blir förtryckta är på ett sätt och hur en mörkhyad man blir förtryckt är på ett annat sätt. Alla kategoriserade blir bemöta på ett sätt och olika utmaningar i samhället, men det man inte ser är när dessa kategorier korsas och kan bli förtryckta från två olika håll i samma situation.

Det som skiljer intersektionalitet och de enskilda kategorierna såsom kön, genus och etnicitet är att namn på de enskilda kategorierna och intersektionalitet beskriver de olika kategorierna när man känner multipla former av diskriminering samtidigt, så som rasism och könsdiskriminering.

 

Påverkas arbetsmarknaden av klass, kön och etnicitet vid anställning?

Det som även tas upp i Ted talk med Kimberle Crenshaw är hur de olika klass, kön och etnicitet kan förstärkas och även skapas i själva arbetsprocessen. Det exempel som Crenshaw tar upp är hur ett företag inte anställde en person och hon ansåg att det var på grund av att hon var en svart kvinna. Till exempel bilfabriken som togs upp i videon där företagets argument för kvinnans anklagelse var att de både anställde svarta och kvinnor, därför så såg de inte den diskriminerande akten. Men där själva problemet låg som de inte såg i den svarta kvinnans argument var att de anställer svarta män som jobbar ”där bak” och vita kvinnor som var ansiktet vid receptionen. Det fanns inga svarta kvinnor som var anställda.

 

Vilka problem eller möjligheter finns det med angreppssättet intersektionalitet?

Ett klipp från Ted Talk där Kimberle Crenshaw tar upp att det inte fanns ett namn på denna typ av problem. Hon berättar att om samhället inte ser ett problem så finns det inget problem att lösa. Det begreppet intersektionalitet ger för möjlighet är att namnge problemet så det kan uppmärksammas bakom de olika kategorierna. Som i framtiden berikar och ger bättre förståelse för hur olika maktordningar påverkar varandra.

Aria 14
Postad: 24 maj 2018

Hej

Du skriver en bra uppsats i högskola/universitet genom att ha dessa delar:

- Bakgrund - vad andra säger om ditt ämne och varför du tycker att ditt ämne är intressant

- Syfte och frågeställningar

- Metod och källkritik

- Resultat som du har fått fram

- Analys och Diskussion

 

Hoppas det här hjälpte dig

mvh

Affe Jkpg 6796
Postad: 24 maj 2018 Redigerad: 24 maj 2018

Jag skriver några exempel på förslag på texter i början.

Intersektionalitet beskriver när flera sociala problem, såsom könsdiskriminering och rasism, överlappar varandra och skapar nya nivåer av problem i samhället.

Det handlar om att se hur kategorier som t.ex. kön, etnicitet, klass, sexualitet, funktionshinder, påverkar relationer mellan människor i samhället.

Intersektionalitet grundades i "black feminism", när de svarta kvinnorna kände att de bekönades och rasifierades. (s.54 Magnusson).

 

I ett samhälle där de mörkhyade blir förtrycka och kvinnor blir diskriminerade, hamnar de svarta kvinnorna i en skärning mellan två väldigt breda kategorier. I engelskan benämns detta som ”intersection”, som kan översättas med vägkorsning eller ännu hellre skärning.

"Black feminism" gav uttryck för en kombination av två olika förtryck, där konsekvensen av dessa skär in i och överlappar med varandra.

Svara Avbryt
Close