2 svar
48 visningar
saralarsson05 17
Postad: 25 okt 09:48

Rätten och samhället

Hej jag har ett rättsfall att lösa, där jag som åklagare ska försvara målsägande.

 

Detta är vad åklagaren ska hävda:

 

Lördag den 11 oktober klockan 23.30 skulle målsäganden ta ut femhundra kronor vid bankauto-maten vid Järnvägstorget, när han plötsligt överfalls och blir nersparkad bakifrån av två personer. Misshandeln fortsätter sedan med grova sparkar mot huvudet varefter den ena rånaren sliter sedlarna ur hans hand och rånarna sedan springer iväg mot Rådhusesplanaden. Målsäganden uppger att de båda förövarna är Eleonore och Malin som han känner igen eftersom han tidigare under kvällen försökt inleda ett samtal med dem på restaurang Skytten.

 

Valbara domar

:§Frikännande§

Rån 1-6 år

§Grovt rån 4-10 år

 

Läkarutlåtande:Roberto uppvisade efter det aktuella tillfället hjärnskakning och blev allvarligt chockad. På skall-benet fanns tre blodsutgjutningar ca. 3 cm. diameter när vederbörande anlände till sjukhuset fanns ett ganska kraftigt blodflöde från vänster tinning.

 

Detta är vad advokaten ska hävda:

 

Advokaten:De tilltalade nekar till gärningen. Flickorna medger att de varit på Skytten under kvällen. Flickorna valde att lämna stället eftersom målsäganden och hans kamrat vid ett flertal tillfällen sökt kontakt med flickorna genom att upp-träda störande. Den åtalade (Malin) uppger sig ha fått kränkande erbjudande från målsäganden där hon hävdar att han frågat om han kunde få köpa sex. Detta åtföljs av att flickorna väljer att lämna platsen för hemgång vid 23.30.Ställer frågor till Roberto och sedan till Malin och Eleonore

 

Valbara domar:

§Frikännande

§Rån 1-6 år

§Grovt rån 4-10 år

 

För kännedom: personakt gällande vittnet Micke:Tidigare dömd inom Socialtjänsten för rån och misshandel, men har idag helt brutit med det gamla gänget. Misstanke finns om bruk av anabola steroider via informell kontakt med gymäga-re. Kommer lite sent till brottsplatsen men ser Malin och Eleonore springande lämna brottsplat-sen i riktning mot Haga.

 

Hur ska jag som åklagare se till att det åtalade blir dömda? 

Försvara?

Maria V 61
Postad: 26 okt 18:58 Redigerad: 26 okt 19:00

Hej saralarsson

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att åklagaren är den som åtalar den brottsmisstänkte dvs den tilltalade. Det är alltså åklagaren som tar initiativ till att en rättegång skall ske och det göra åklagaren först när hen anser att hen troligen har tillräckligt med bevisning för att få fällande dom. Åklagarens huvuduppgift i huvudförhandlingen blir således att lägga fram bevis för att den tilltalade faktiskt har begått den brottsliga gärningen som åklagaren yrkat på. Det är alltså inte målsägande som skall försvaras utan den tilltalade och dennes försvar utförs av den tilltalades försvarsadvokat. 

För att kunna bevisa att det brott som åklagaren menar att de tilltalade begått i detta fall så måste du utgår från de rekvisit som finns i lagen för brottet. För att få veta detta kan du titta på denna video:

Stöld - vad är det enligt lagen? - Juridik: https://youtu.be/H7TSknBPvPs

Om du är åklagare så har du alltså bevisbördan. Ta fram de bevis som finns i texten med vittnen och omständigheter. Men stanna inte där... kalla fler vittnen om du får. Polisen borde rimligen ha undersökt brottsplatsen och där kanske funnit en del teknisk bevisning, som exempelvis DNA eller sko- och fingeravtryck, ..... det kan vara skoavtryck på marken som kan matchas med de tilltalades skor... kanske. Kalla en polis som vittne. Bäst är om du hävdar att de tilltalades DNA har påträffats på offret, den målsägande. Kanske de tappade något hårstrå eller något annat när de slogs eller kanske de fick alla pengarna utom en sedel som de "tappade" och där fanns det finger avtryck.

Tänk dig i fallet och vad som kan hända. Gör det så verkligt som möjligt och ta det seriöst. Då blir detta hur kul som helst.

Lycka till

Maria V

saralarsson05 17
Postad: 1 nov 21:24

tack, det finns ett läkarintyg på att målsägande har fått hjärnskador efter incidenten. Men det tilltalade säger ju att det inte begått brottet eftersom det har blivit erbjudna med sex köp, roberto har även blivit tidigare dömd.

 

Vad skulle jag kunna ställa för frågor till det tilltalade för att bevisa att det var dem?

Svara Avbryt
Close