2 svar
35 visningar
IeLa är nöjd med hjälpen
IeLa 4
Postad: 25 jul 09:56 Redigerad: 25 jul 09:58

Reaktion med brustabletter

Hej,

För ett tag sen utförde jag den klassiska laborationen där man löser brustabletter (vid använde samarin) i vatten med syfte att undersöka reaktionshastigheten och jämviktsreaktioner. I en del av laborationen skulle vi blanda komponenter för att försöka få fram den snabbaste reaktionen, dvs att samarin skulle lösas så snabbt som möjligt.

I detta test använde vi oss av 50 ml hett kranvatten (ca 80-90 grader, dessvärre hade vi inte tillgång till en termometer vid denna laboration) och 3 påsar med pulvriserad samarin. Lösningen gick väldigt snabbt - 8,28 sekunder. Men efter detta fanns det som en liten, liten samling kvar av pulvret i botten. Pulvret hade ungefär klumpat ihop sig och lagt sig i botten som ett "salt". Det fanns tillräckligt med vatten i glaset för att kunna lösa upp allt pulver och det allra mesta löstes ju upp. Såhär blev det inte i något annat försök vi gjorde där vi använde hett kranvatten.

Laborationsläraren kunde inte svara på varför det blev såhär och själv förstår jag inte riktigt heller. Är det någon av er som har en tanke på vad det var som kan ha orsakat detta?

Det är troligen oupplöst natriumvätekarbonat, dvs ett av ämnena som finns i Samarin. Det är ett ganska svårlösligt ämne och ibland måste man röra om med en sked för att det ska lösa upp sig.

IeLa 4
Postad: 25 jul 10:59

Det låter logiskt, tack!

Svara Avbryt
Close