2 svar
100 visningar
Elipan är nöjd med hjälpen
Elipan 241
Postad: 8 feb 2021 19:49

Reaktion men inte protolys

Hej!

Jag har fastnat vid tanken om reaktioner och protolyser. När vet man att något är en reaktion men inte protolys? Som exempelvis,  NaOH + H2O --> Na + OH. Varför sker det inte en protolys när natriumhydroxiden reagerar med vatten. Varför sker det däremot en protolys vid, NH3 + H2O --> NH4 + OH. 

Tack på förhand!

Arminhashmati 381
Postad: 8 feb 2021 19:59

En protolysreaktion innebär att något i reaktionen avger en proton, alltså en vätejon (H+) därav namnet protolys. I Natriumhydroxidens reaktion med vatten avges inga protoner och därför anses inte det vara en protolysreaktion, natrium och hydroxidjonerna kommer bara simma runt. När ammoniak dock reagerar med vatten så avger vattenmolekylen en proton som ammoniaken tar upp och bildar en ammoniumjon, NH4+. Eftersom att en proton avges i reaktionen, anses det vara en protolysreaktion. Ett till exempel är saltsyrans protolys i vatten; HCl + H2H3O+ + Cl-. Här avger saltsyran en proton och reaktionen är därför också en protolysreaktion. :)

Smaragdalena 79733 – Lärare
Postad: 8 feb 2021 23:28

När natrium reagerar med vatten avger natriumatomen en elektron som tas upp av en vätejon (det finns alltid lite, lite vätejoner i vattnet) så att den blir en väteatom, och två väteatomer parar ihop sig till en vätemolekyl. När natrium reagerar med vatten sker det alltså en redoxreaktion. 

Svara Avbryt
Close