8 svar
55 visningar
naturnatur1 3140
Postad: 2 maj 19:13 Redigerad: 2 maj 20:01

Reaktioner

Vilket håll går reaktionen om koncentrationen av dessa ämnen är höga? 

mag1 9073
Postad: 2 maj 21:35

Det verkar som du arbetar med regleringen av glykolysen (baserat på denna och en annan tråd).

Tre enzym står mer röd text i bilden, så de verkar vara av extra intresse. Vad vet du om dessa enzym, och han du koppla det till din egen fråga?

naturnatur1 3140
Postad: 2 maj 21:38 Redigerad: 2 maj 21:39

Stämmer bra!


Eftersom det bildas mer Acetyl CoA och citrat så innebär detta att reaktionen kommer gå uppåt för att jämna ut detta?

Bildningen av citrat är nedåt, eftersom citrat koncentrationen redan är hög vill vi inte skapa mer av detta vilket medför att det förskjuts uppåt?

mag1 9073
Postad: 2 maj 21:42

naturnatur1 skrev:

Är det hexokinas, fosfofruktokinas och pyruvatkinas?


Jag skulle beskriva reglering som "hur man styr reaktionen". Om det bildas för mycket av ett visst ämne leder detta till att reaktionen kommer förskjutas åt ett håll som jämnar ut detta enligt Le chateliers princip.

 

Ja det är en beskrivning av reglering. För en enstaka reaktion påverkas reaktionen av koncentrationerna av substrat/produkt.

Men i detta fallet är det flera enzym som i en specifik ordning, och stegvis, omvandlar glukos till pyrovat - så det behövs en ytterligare reglering (d.v.s. inte bara genom substrat/produkt för t.ex. hexokinas).

Pratade din lärare om positiv och negativ återkoppling, i samband med glykolysen?

naturnatur1 3140
Postad: 2 maj 21:45 Redigerad: 2 maj 21:48

Nej min lärare sa inget om det där (positiv och negativ återkoppling). Illustrerade endast att om ett visst ämne minskar i reaktionen förskjuts reaktionen åt ett visst håll. Minns tyvärr inte hur det såg ut...

mag1 9073
Postad: 3 maj 08:55

Återkopplingen sker av vissa enzymer inom glykolysen, genom koncentrationen av andra enzyms produkter.

Är t.ex. koncentrationen av citrat hög, behöver cellen inte mer citrat just då. Men citratsyntas, enzymet som bildar citrat, påverkas inte av citratkoncentrationen, regleringen genom citratkoncentrarionen sker istället av fosfofruktokinas - d.v.s. i början av glykolysen, flera steg innan. Det är ett exempel på hur så kallad negativ återkoppling sker inom glykolysen. Och effekten av att återkoppla längre tillbaka i kedjan av enzymer, är att hela glykolysen går långsammare. Det bildas inte massvis med energirika ämnen (från de andra enzymerna i kedjan), som annars bara skulle samlas i cellen, och "stå på kö".

SpKe 86
Postad: 3 maj 09:30

Aktiv reglering av biologiska enzymatiska reaktioner har ingenting med le Chateliers princip att göra. Le Chatelier gäller vid jämvikt och beskriver vad som händer automatiskt om någon faktor förändras.

 

Men det som det handlar om här är en mer aktiv reglering för att driva en reaktionskedja i ökad riktning – något som är helt nödvändigt för att levande organismer ska fungera. De flesta enzymer kan aktiveras/hämmas genom olika mekanismer.

 

Alloster reglering är ett exempel. Det innebär att en yttre faktor binder till ett ställe på enzymet som inte är den aktiva ytan. Detta utlöser en konformationsändring hos enzymmolekylen, så att den antingen blir mer eller mindre aktiv.

 

Fosforylering innebär att ett annat enzym (ett proteinkinas) kopplar på fosfatgrupper på vissa aminosyror som har OH-grupper. Även det kan antingen aktivera eller hämma enzymet.

 

Det kan låta lite slumpartat när jag skriver att det antingen kan aktivera eller hämma enzymet, men det beror alltså på exakt vilket enzym det rör sig om och vilka faktorer som påverkar det.

Det är mekanismer av den här typen som ligger bakom den återkoppling som mag1 har beskrivit.

Jag började läsa biologi för några år sedan och konstaterade att jag hade god nytta av mina kemikunskaper, men en del saker var helt annorlunda - framför allt gick inga reaktioner till jämvikt, utan något annat enzym tog hand om produkten från den förra reatkionen. Jämvikt är död.

naturnatur1 3140
Postad: 3 maj 12:43

Tack, jag hittade också lite på nätet det ni skriver om. Men min lärare har inte nämnt det där. Pratade bara om massa förskjutningar om ett visst ämne skulle öka/minska pga enzymer och hur reaktionen förskjuts. 🤔

Svara Avbryt
Close