7 svar
42 visningar
Viktor876 är nöjd med hjälpen!
Viktor876 23
Postad: 12 sep 2017 Redigerad: 12 sep 2017

Reaktionsformel

Hej!

Jag undrar när man skriver en rapport av labb, hur man då menar med reaktionsformel. Alltså, jag vet vad själva ordet är, men jag undrar om man måste ha med alla iblandade saker i en rapport. Jag skulle få ut koppar från kopparsulfat pentahydrat och la i zink i kopparsulfat pentahydrat blandat med destillerat vatten sedan tvättade jag med eter. Jag undrar, är reaktionsformeln följande:

Zn+Cu²+ *pil* Cu+ Zn²+ eller??

 

Undrar också var man ska skriva det som hände under labb. Om tex det började bli varmt eller fräsa, ska jag skriva det under hur man har gjort eller under rubriken resultat?

 

 Hälsning från Viktor

Din reaktionsformel är nästan perfekt. Den blir ännu bättre om du lägger till att metallerna är i fast form och jonerna i vattenlösning: Zn(s) + Cu2+(aq)  Zn2+(aq) + Cu(s)

Om det blir varmt och börjar fräsa bör du skriva det under "utförande". Rubriken "resultat" är till för dina slutsatser.

Viktor876 23
Postad: 12 sep 2017 Redigerad: 12 sep 2017

Ååå Tack så jättemycket!!!!!

Men jag ska skriva att det fräste under utförande då? Jag har resultat och diskussion också att skriva. Ska jag beskriva doften också under metod (det började lukta skumt). Ska man skriva varför det började lukta skummt? Jag vet inte ärligt talat varför det luktade skummt.

 

Hälsningar från Viktor

Avsnittet "metod" skall handla om hur man har tänkt att det skall bli. Avsnittet "utförande" handlar om vad som verkligen hände. Lukten bör alltså vara med under "utförande". Kan du beskrivalukten bärre än "skumt"? (Svårt, ja jag vet.)

Viktor876 23
Postad: 12 sep 2017 Redigerad: 12 sep 2017

Det luktade starkt tyckte jag. Typ som klordoft, fast inte som klor om du förstår. Man blev lite hostig av doften när den kom ner i halsen.

 

Och sedan tänkte jag på det med det här med reaktionsformeln. Vad händer med SO4? Ska jag inte ha med vad som blir av SO4 eller ska jag skriva att det blir ZnSO4? Vet inte. Eller är det rätt som är skrivet där uppe?

Viktor876 23
Postad: 13 sep 2017

Vad händer med sulfatet? Bildar det en reaktion med zinken?

Det händer ingenting med sulfatjonerna. De är åskådarjoner och skall inte vara med i reaktionsformeln (om inte din lärare har sagt annorlunda). Om vattnet får avdunsta finns det antingen en blandning av kopparsulfat och zinksulfat i bägaren, eller en blandning av zinksulfat och zinkmetall, om ni har tillsatt mer zink än vad som behövdes för att reagera med kopparn.

statement 2094 – Moderator
Postad: 13 sep 2017

VIktor876, bumpa inte tråden inom 24 timmar. /moderator

Svara Avbryt
Close