2 svar
40 visningar
ängel Ivan är nöjd med hjälpen!
ängel Ivan 57
Postad: 3 jul 2019

? reaktionsformler

Fråga: Kan någon förklara varför det står att: I reaktionsformeln 2 H2 + O2 → 2 H2O sägs att 2 mol väte motsvarar (är ekvivalent med) 1 mol syrgas som också motsvarar 2 mol vatten.

Fråga då var: hur då ekvivalent? det står ju 2 mol väte PLUS tecken och sedan 1 mol syre (gas) som motsvarar (det er väl inte helles så lyckad definition) det bildar väl 2 H2O inte motsvara, men a den morsvar väl också. Men 2 H2 är ju inte samma sak som Oeller ekvivalens på kemi språket betyder inte att saker är identiska som på ¨vanligt svenskt språ¨. 

Hela stycket var:

Reaktionsformler beskriver förhållanden mellan substansmängder hos reaktanter och produkter.

Exempel: I reaktionsformeln 2 H2 + O2 → 2 H2O sägs att 2 mol väte motsvarar (är ekvivalent med) 1 mol syrgas som också motsvarar 2 mol vatten. Det kan naturligtvis vara mer eller mindra också av de ingående ämnena, men proportionerna är desamma, och det är det som reaktionsformeln uttrycker.

Du verkar blanda ihop ekvivalens och likhet. Nej, två mol vätgas motsvarar inte en mol syrgas. De är inte lika med varandra. Däremot implicerar det att två mol vätgas reagerar om en mol syrgas har reagerat. Om två mol vätgas reagerar implicerar det också att en mol syrgas har reagerat. När två olika saker implicerar varandra kallas det att de är ekvivalenta.

Laguna Online 6024
Postad: 4 jul 2019

Är texten översatt från engelska? I så fall kan det stå "corresponds" på engelska, vilket översätts med "motsvarar" på svenska, men "corresponds" fungerar bättre i sammanhanget, tycker jag.

Svara Avbryt
Close