3 svar
61 visningar
ayamus är nöjd med hjälpen
ayamus 18
Postad: 12 jan 17:46

Reaktionsformler i jämviktslaboration

Hej! Jag har sett denna uppgiften här på pluggakuten flera gånger, men hittar inga överenskommande slutsatser om vilka reaktionsformler som ska användas, så hoppas att jag kan få det tydligare för mig här!

Uppgiften går ut på att släppa brustabletter (c-vitamin) i vatten, kolsyrat vatten samt "skakat" kolsyrat vatten för att jämföra reaktionshastigheterna. Jag har förståelse för hela jämviktsaspekten, då jag förstår att det handlar om en högre halt koldioxid i de kolsyrade vätskorna vilket innebär att de är närmre jämvikt & därav har långsammare reaktionshastighet än det vanliga vattnet. Men vilka reaktionsformler ska jag använda mig av?

Uppgiften inleds med förkunskaper som avgränsar vilka ämnen som ska ingå i uppgiften, och den lyder så här:

"Brustabletter består till stor del av natriumvätekarbonat. När tabletter av det här slaget löser sig i vatten bildas koldioxid. Men om vätskan redan innehåller koldioxid, till exempel kolsyrat vatten, kommer det ta längre tid för tabletten av lösa sig. Ju närmare kemisk jämvikt en reaktion kommer, desto långsammare går den. När tabletten löses upp frigörs karbonat och vätekarbonat. Om dessa redan finns är lösningen redan från start närmare jämvikt jämfört med om brustabletten hade lösts i rent vatten."

Nån som kan tyda vad jag ska använda för reaktionsformler? 

Tacksam för hjälp!

Peter 966
Postad: 13 jan 11:18

Det låter som att du har bra koll, tycker jag. På Wikipedia om natriumvätekarbonat finns ett stycke om vad som händer. (Om det bildas koldioxid eller kolsyra är kanske en petitess eller en filosofisk fråga kanske)

Börja med fallet med icke-kolsyrat vatten. De ämnen som du har precis när tabletten släpps i sätter du till vänster om reaktionspilen. Det som bildas sätter du till höger. Glöm inte vatten, det kanske bildas någon vattenmolekyl också, eventuellt. Sedan är det bara att balansera formeln. D.v.s. lika många atomer av varje slag ska finnas på bägge sidor, och inte minst det ska vara samma laddning på bägge sidor. 

/inte kemist

ayamus 18
Postad: 15 jan 14:28

Hej! 

Har nu funderat & slipat på detta under helgen och insett att det är en bas-reaktion när natriumvätekarbonat tillsätts till vatten, men är fortfarande förvirrad över hur det ser ut i kolsyran!

Har är de formler jag kommit fram till för NaHCO3 i vatten respektive kolsyrat vatten, någon som kan avstämma och vägleda mig lite? Det jag fotfarande inte fattar är vart vätekarbonat & karbonat, som står med i förkunskaperna, platsar :)

Tacksam för all hjälp, 

Mvh desperat student

Peter 966
Postad: 15 jan 22:35 Redigerad: 15 jan 22:43

Jag är som sagt ingen kemist men så hör hade jag gjort. Jag hade utgått från vad som står i frågan (såsom du har skrivit den). Då ser jag att vi har 2 ämnen från början, sedan är det lite oklart vad som bildas men koldioxid, karbonat och vätekarbonat nämns. Det är rimligt att anta att fria natriumjoner bildas. Dessutom, som jag antydde, hade jag för säkerhets skull tagit med vatten som en produkt. Reaktionsformeln, utan koefficienter, blir då:

NaHCO3+H2O  <=> CO2+CO32-+HCO3-+Na++H2O

Det första jag noterar då, är att vänsterledet saknar laddning medan högerledet har 3 negativa lagningar men bara 1 positiv. Jag provar att sätta en 3:a framför natriumjonerna. Då behöver jag en 3:a framför NaHCO3 också:

3NaHCO3+H2O <=> CO2+CO32-+HCO3-+3Na++H2O

Nu har jag lika mycket Na och C på bägge sidor. H och O stämmer inte. Det verkar gå ihop om jag sätter 2 vatten till höger:

3NaHCO3+H2O <=> CO2+CO32-+HCO3-+3Na++2H2O

Nu är formeln balanserad. Lika mycket laddning till höger och vänster. Samma antal atomer till höger och vänster. 

Om det verkligen är den här reaktionen som sker är en helt annan fråga och det har jag ingen aning om. 

Jag tycker att ditt resonemang om vad som händer i det kolsyrade fallet är bra. Samma reaktionsformel gäller. (Det kanske inte är mitt förslag på reaktion, men något liknande.) Vattnet är kanske helt mättat på karbonatjoner pga kolsyran och då stannar reaktionen åt höger av. 

Svara Avbryt
Close