5 svar
44 visningar
Tikki är nöjd med hjälpen!
Tikki 29
Postad: 20 okt 2020

Reaktionsmekanism

Hej, jag undrar två saker angående reaktionsmekanismer.

Hur vet man om en pil kommer att skapa en bindning eller bryta en bindning? Finns det någon regel?

Sedan undrar jag även om pilarna symboliserar att det är två elektroner som flyttar sig? Exempelvis om man ritar en pil ifrån bindningen mellan kol och väte är det då två elektroner som flyttar sig?

Tack på förhand

Jag antar att det handlar om organisk kemi. Ja, en pil visar ett elektronpar som flyttar sig. Det bildas alltså en bindning "i pilspetsen" och bryts en bindning i andra änden.

Tikki 29
Postad: 22 okt 2020

Ok, tack så mycket då förstår jag.

Tikki 29
Postad: 22 okt 2020

Jag har dock en till fråga som handlar om reaktionsmekanismer.

 

Jag undrar hur mekanismen blir i detta fallet. Jag hade förstått hur man skulle göra ifall h2 var en vätehalogenid där ena ämnet var mer elektronegativt än det andra men hur blir det nu när det är en molekyl som består av endast en sorts atom? Är det så att vätet blir till väteradikaler eller är det så att det av slump blir att det ena vätet får lite mer elektroner än det andra så att reaktionen kan ske som den hade gjort om kolvätet hade reagerat med en vätehalogenid?

Smaragdalena Online 45435 – Moderator
Postad: 22 okt 2020 Redigerad: 22 okt 2020

Gör en ny tråd om den nya frågan, och se till att bilden hamnar på rätt håll. Det står i Pluggakutens regler att varje tråd bara skall handla om en fråga. /moderator

Tikki 29
Postad: 22 okt 2020

Ok!

Svara Avbryt
Close