4 svar
21 visningar
Tikki är nöjd med hjälpen!
Tikki 29
Postad: 22 okt 2020 Redigerad: 22 okt 2020

Reaktionsmekanism styren

Hej, jag undrar hur reaktionsmekanismen blir i detta fallet. Jag hade förstått hur man skulle göra ifall h2 var en vätehalogenid där ena ämnet var mer elektronegativt än det andra men hur blir det nu när det är en molekyl som består av endast en sorts atom? Är det så att vätet blir till väteradikaler eller är det så att det av slump blir att det ena vätet får lite mer elektroner än det andra så att reaktionen kan ske som den hade gjort om kolvätet hade reagerat med en vätehalogenid?

Det är troligen så som du skriver, dvs att vätemolekylen bildar två väteradikaler som sedan binds till kolatomerna i föreningen (i en additionsreaktion).

Tikki 29
Postad: 22 okt 2020

Ok, tack. Blir reaktionsmekanismen ungefär som jag har ritat? Jag tycker inte det känns helt rätt.

Kompletterade din rubrik så att det inte ser ut som en dubbelpost. /moderator

Teraeagle 12166 – Moderator
Postad: 22 okt 2020 Redigerad: 22 okt 2020

Nånting åt det hållet. Jag är lite osäker på hur man egentligen bör göra i detta fall eftersom pilarna ska visa hur elektronerna rör sig men de rör sig ju åt flera håll samtidigt, dvs väteradikalerna donerar elektroner till styren och styren donerar elektroner från dubbelbindningen till väteradikalen. Det bästa är kanske att rita en pil åt vardera håll i både första och andra steget. 

Svara Avbryt
Close