3 svar
57 visningar
Niki är nöjd med hjälpen!
Niki 14
Postad: 22 okt 2020 Redigerad: 22 okt 2020

Redogör kortfattat för sambandet mellan exciterad atom och lågfärg

Hej!

jag har försökt läsa och hitta information om vad exciterad atom eller lågfärg innebär. så här har jag svarat hittills och jag hoppas detta är de svaret min lärare var ute efter och om jag har förstått sambandet mellan de på ett korrekt sätt. :) Här är mitt svar på frågan:

"från omgivningen kan elektronerna i atomen ta upp energi och den energi som man tillför till en atom upptas av elektronerna i form av rörelseenergi. Detta leder till att avståndet mellan kärnan och elektronerna ökar, då hoppar elektronerna upp till nästa elektronskal och detta är vad man brukar säga “en exciterad atom”. Exciterad Atom är väldigt reaktiva och blir sällan långlivade, då de hoppar tillbaka till det skalet de var i när atomen var stabil. När detta sker så avges den energin i form av ljus. Om man tillför mycket energi kommer elektronerna att lämna atomen och hoppat exempelvis över till en annan atom vilket kommer i sin tur att leda till att en atom saknar en elektron, det vill säga en positivt laddad jon. Olika metaller ger olika lågfärger. Detta är på grund av att deras elektronstruktur är olika och oftast brukar man säga att varje metall har sin egen “ljussignatur” och man kan genom detta exempelvis identifiera metalljoner i ett salt. "

Du borde skriva lite mer om kopplingen mellan skillnad i energinivå mellan elektronskalen och ljusets våglängd. Om det är dubbelt så stor skillnad i energinivå när deexcitationen sker, hur påverkar det våglängden hos ljuset som sänds ut?

Niki 14
Postad: 22 okt 2020

menar du när ett ämne exciteras, vilket betyder det att en elektron på något sätt tillförs extra energi och hoppar upp till någon högre energinivå. det kan även ske t ex genom att elektronen tar åt sig ljusenergi. Vissa metaller har sådana energinivåer att de avger "osynligt ljus" (infrarött eller uptraviolett) när de de-exciteras? 

Du har inte gjort någon koppling mellan hur mycket energi som friges när elektronen faller tillbaka (deexciteras) och vilken färg ljuset har. Förstår du hur dessa två saker hänger ihop, för det är viktig del att greppa.

Svara Avbryt
Close