8 svar
15 visningar
birdbox21 284
Postad: 9 jun 07:37

Redox reaktion i sur lösning

Hej! Jag försöker balansera den här redox reaktionen men jag har fastnat på HCHO och HCOOH 

Reaktion: (Cr2O7)-2+HCHO->Cr3++HCOOH

Reaktionen sker i sur lösning. Hur kan jag balansera HCHO och HCOOH, Cr genomgår reduktion medans HCHO genomgår oxidation. Jag har försökt lägga till H2O för att balansera den men kommer ingenstans. 

Vilken atom är det som oxideras? Hur många steg? Vilken atom är det som reduceras? Hur många steg? 

birdbox21 284
Postad: 9 jun 07:43 Redigerad: 9 jun 07:46

Så här ser det ut för oxidationen: H+1C0H+1O-2 ->H+1C+2O-2 O-2 H+1, kol hade laddningen 0 innan och +2 efter. Kan lägga till H2O på vänstra sidan och 2 stycken H+ på höger? sen kan lägga till två elektroner på höger för att minska laddningen. 

birdbox21 284
Postad: 9 jun 07:45

Men jag kommer då få för många HCHO och HCOOH, på facit har de fått koefficienten 3. Ser verkligen inte vart 3 kommer ifrån. 

Kan du vara snäll och svara på mina frågor? Jag försöker hjälpa dig.

Du behöver balansera ändringarna i oxidationstal innan man kan gå vidare och balansera syre alternativt laddningar.

birdbox21 284
Postad: 9 jun 07:57

Oj ok, ber om ursäkt. Jag använder mig av en amerikansk metod då jag tyckte den var mycket enklare än den metoden som används i Sverige men ska försöka besvara frågan. CrO reduceras från +5 till +3. HCHO oxideras från 2 steg(?) På vänstra sidan var det -2+2=0 på höger är det -4+4=0. Stämmer det här? 

CrO reduceras från +5 till +3. HCHO oxideras från 2 steg(?) På vänstra sidan var det -2+2=0 på höger är det -4+4=0. Stämmer det här? 

Nej. Du har inte CrO (där Cr skulle ha haft ox.talet +II, inte +V). Vilket oxidationstal har krom i dikromatjonen?

Jag använder mig av en amerikansk metod då jag tyckte den var mycket enklare än den metoden som används i Sverige men ska försöka besvara frågan.

Det är inte lätt att gissa, när du inte berättar det! Vilken metod handlar det om?

birdbox21 284
Postad: 9 jun 08:14

Osäker vad den heter. Här finns en länk där de går genom det. https://chem.libretexts.org/Bookshelves/Analytical_Chemistry/Supplemental_Modules_(Analytical_Chemistry)/Electrochemistry/Redox_Chemistry/Balancing_Redox_reactions

 

Jag använder mig av "half reactions". Hittar det som genomgår reduktion och oxidation. Jag balanserar allt som är icke syre och väte. För att balansera väte och syre lägger jag till H2O och H+ beroende på om reaktionen sker i basisk eller surt . Sedan balanserar jag laddningen med elektroner. Därefter efter att allting är balanserad med elektroner, så multiplicerar jag med antalet elektroner. Tex om vi har reduktion A--> B+2e och oxidation C-->D+3e, så multiplicerar jag med mgn för att jämna ut elektronerna. Det har funkat bra hittills men den funkar inte just på den uppgiften för någon anledning. 

Elektronövergångsmetoden lärs ut i Sverige också. Jag vet att Teraeagle föredrar den metoden, själv tycker jag att det är enklare med oxidationstal, så att man slipper hålla ordning på något som är så pyttelitet som elektroner I vilket all som, så måste du se till att balansera antalet elektroner som avges och antalet elektroner som upptas innan du går vidare. 

Hur många elektroner tas upp när en dikromatjon blir till Cr(III)? Hur många elektroner avges när formaldehyd blir till koldioxid?

Svara Avbryt
Close