8 svar
245 visningar
mrcrankyface är nöjd med hjälpen
mrcrankyface 32
Postad: 2 dec 2021 20:16

Redox, sur och basisk reaktionsformel?

Har svårt att greppa detta med redox och reaktionsformler.

Jag förstår att det handlar om oxidation(avge elektroner) och reduktion(ta emot elektroner), att man har redoxpar(t.ex Al3+ / Al) och så vidare.

Men nu ska vi skriva reaktionsformler och balansera allt.

Jag lyckas inte få ihop pusslet över hur jag ska förstå rätt tillvägagångssätt och hur jag ska vara säker på att det är rätt..

 

Men hursom, om vi tar ett av exemplena jag fastnat på:

Mina reaktanter ska vara permanganatjoner och vätesulfitjoner.

Mina produkter ska vara mangandioxid som fällning samt sulfatjoner.

Om jag bara skriver upp denna info utan balansering får jag detta:

Och redan här blir jag kraftigt osäker på vad jag ska göra:

1.Jag vill ju ha samma antal atomer på höger och vänster sida.

2.Jag vill också ha samma laddning på båda sidor så det balanserar?

3.Manualen säger att jag ska ha både en sur och en alkalisk reaktionsformel??? Detta har jag noll minne av att det gåtts igenom och inte förstått vad det handlar om när jag läser om i boken.

Redan vid punkt 1 tycker jag det blir jäkligt krångligt, försöker jag lägga in faktorer så kommer jag aldrig i mål och få rätt antal atomer då jag upplever att allt ändras överallt samtidigt ungefär..

Ska man försöka dela molekylerna på något sätt och isf hur vet jag vad som får delas upp, och vad som inte?

T.ex vätesulfit har ju ett väte, men jag vet ju inte om den protolyseras eller inte?

Generellt känns det bara som jag jagat min skugga dom senaste 7h jag lagt på detta ämne så vore tacksam för en knuff i rätt riktning i hur jag ska hantera detta..

Det var underliga instruktioner du har fått. Första steget borde vara att ta reda på oidationstalet för eoch efter reaktionen dels hos mangan, dels hos svavel (syret har samma oxidationtal hela tiden). Eftersom ökningen i oxidationstal måste vara lika stor som minskningen i oxidationstal (eller annorlunda uttryck, alla elektroner som försvinner från det ena ämnet måste tas upp av det andra ämnet). Detta gör att vi kan veta hur många manganatomer och svavelatomer det finns. Syreatomerna tar vi hand om senare - på lite olika sätt om det är i sur eller basisk lösning, och så kommer laddningarna att stämma automatiskt om vi gör rätt. Så börja med att ta reda på oxidationstalen!

mrcrankyface 32
Postad: 2 dec 2021 22:23 Redigerad: 2 dec 2021 22:30

Det är inte första gången jag upplever att vi får konstigt formulerade uppgifter, men som nybörjare är det svårt att veta vad man bara inte förstår och vad som faktiskt är fel/konstigt formulerat...


Med OT uträknade får jag detta, vet att det ska vara romerska tal men detta underlättar min förståelse just nu.

Så manganet reduceras från +7 till +4 och svavlet oxideras från +4 till +6, så dom är väl mina två redoxpar.
Har totalt -2 på båda sidor och problemet att vätet bara försvinner i högerled.

Separerad reduktion och oxidationsreaktion blir då så här?

Så mangan släpper 3 elektroner i sin oxidering och detta måste då tas upp av svavlet?

2 och 3 ger väl minsta gemensamma nämnare 6, så då bör vi ha 2 mangan och 3 svavel?

Så om jag förutsätter att det är rätt antal mangan och svavel, får jag detta:

Nu saknar jag istället 3 väte på högersidan, lägger jag till dom blir balansen istället -5 / -3 och min hjärna är helt kokt för idag.
Tacksam för mer tips! :)

Edit: På tal om den polära balansen.. Är man bara ute efter "lika mycket" på båda sidor eller vill man ha noll?

Nu har du fått till rätt balans mellan mangan och svavel, så oxidationstalen stämmer. Toppen!

Nu kommer vi till att balansera syret. Det är oftast enklast att göra i sur lösning, då är det bara att lägga till lagom många vätejoner på vänstersidan och vatten på högersidan. På vänstersidan har vi 8 syre i permanganatjonerna och 9 i vätesulfiten, alltså 17, och på högersidan 4 syre i brunstenen och 12 i sulfatjonerna, d v s 16 totalt, så det har bildats en vattenmolekyl också. Då behöver det finnas två väten på vänstersidan, men det finns tre. Det går alltså inte att balansera reaktionen genom att tillföra vätejoner på vänstersidan. Dessutom brukar det bildas mangan(II)joner i sur lösning, men det kan man inte kräva att elever skall veta, tycker jag.

Då kan vi se hur det går i en basisk lösning. Det fattas en syreatom på högersidan, så vi lägger till en vattenmolekyl. Kolla vätet: 3 på vänstersidan, 2 på högersidan. Om vi lägger till 1 hydroxidjon på vänstersidan och ytterligare en vattenmolekyl på högersidan så stämmer det. Hur blir reaktionsformeln?

mrcrankyface 32
Postad: 3 dec 2021 16:03

Alright, då tror jag att jag är på rätt spår.
Har balanserat som du nämner och får då precis som du säger lite konstigt med vätet.
Men då är det väl ännu konstigare att det står att jag ska skriva en sur lösning, eller kan det vara att jag ska förstå att det inte funkar?


Den basiska var mycket lättare att förstå, speciellt när jag lägger tabellen under.
Verkar det stämma?

Kan du lägga in en bild av uppgiften? Jag tycker det verkar konstigt med en permanganatlösning som bildar brunsten, om det sker i sur lösning. Brunstenen borde reagera med vätejonerna och bilda mangan(II)joner, och då skulle det bildas vätgas också. Det kanske är det de är ute efter? Men då borde det stå med bland produkterna...

mrcrankyface 32
Postad: 3 dec 2021 18:51

Hela uppgiften är som följande, jag har bara tagit upp 1. som exempel:

Konstig uppgift. I verkligheten ärdet så att den första reaktionensker i alkalisk lösning, den andra i sur lösning och den tredje i neutral lösning.

mrcrankyface 32
Postad: 4 dec 2021 20:00

Jag håller med, med den begränsade kunskap jag har.. Men då har jag betydligt mycket mer kött på benen och förstår iaf tillvägagångssättet, stort tack!

Svara Avbryt
Close