4 svar
1121 visningar
pluggarn3214 är nöjd med hjälpen
pluggarn3214 18 – Fd. Medlem
Postad: 22 maj 2020 21:16

redoxreaktion, citronbatteri

hej, har läst igenom denna tråd https://www.pluggakuten.se/trad/citronbatteri-2/ men har en fråga:

Det skrivs att Zink ist för järn skulle ge en högre polspänning och att silver ist för koppar skulle ge en lägre inre resistans som medföljer att polspänningen blir högre. 

har det med denna tabell att göra?

isåfall borde man väl kunna koppla citron-batteriet med en spik av aluminium(Al), Magnesium (Mg) eller Titan(Ti)? 

för ems räknas väl ut genom normalpotentialerna för att få ett värde i Volt, och större differans mellan dessa ger väl högre volt? (ems=E pluspol - E minuspol)

Sen undrar jag också om en seriekoppling av tex 3 citroner där uträknad ems=0,44 V, blir 0,44*3=1,32 V för kretsen? eller blandar jag ihop och tänker helt fel nu?

 

supertacksam för svar, mvh.

Teraeagle 20207 – Moderator
Postad: 22 maj 2020 21:33 Redigerad: 22 maj 2020 21:34

Silver har lägst resistivitet av alla metaller, dvs det är den bästa elektriska ledaren. Därför ger silver en lägre inre resistans.

Att polspänningen blir högre med zink istället för järn har mycket riktigt med tabellen att göra. Zink har lägre reduktionspotential än järn, vilket du kan se eftersom det har ett lägre värde i tabellen. 

Vid seriekoppling blir den totala spänningen mycket riktigt summan av spänningarna över varje citron.

pluggarn3214 18 – Fd. Medlem
Postad: 22 maj 2020 21:38

Då borde man väl till och med kunna använda aluminium ist för zink för att få ännu högre spänning?

 

Innebär en högre polspänning längre livslängd för batteriet?

eller beror det endast på tillförseln äv vätejonerna från citronen?

tack för så snabbt svar!

Teraeagle 20207 – Moderator
Postad: 22 maj 2020 21:51 Redigerad: 22 maj 2020 21:54

Ja, man kan använda aluminium istället för att få en högre polspänning. Det är dock inte möjligt i längden eftersom aluminiumbiten kommer frätas upp av vätejonerna i citronen när citronbatteriet inte används (det ger alltså en kortare livslängd). Man kan se det som en typ av självurladdning.

En följdfråga är då varför vätejonerna inte fräter på zinken också. Det gör de, men troligtvis inte lika snabbt. Metaller som är mer oädla än väte ner till zink är faktiskt ganska reaktionströga. Man framställer zink genom elektrolys av vattenlösningar som innehåller zinkjoner, trots att det inte ”borde” vara möjligt. Det borde bildas vätgas istället.

(Detta är lite överkurs, men anledningen kallas för överpotential. Det krävs en liten energikick för att skapa gasbubblor på katoden, vilket innebär att väte är mindre ädelt än det tycks vara i den elektrokemiska spänningsserien.)

pluggarn3214 18 – Fd. Medlem
Postad: 22 maj 2020 22:01

ahaa, aa okej. det känns som att det är så himla många regler och undantag att hålla koll på, dessutom vilken regel som gör över vilken liksom. Det är ganska svårt att sätta sig in och verkligen förstå...

man tack för lite mer ökad förståelse.

Svara Avbryt
Close