3 svar
250 visningar
Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 17 apr 2020 18:12

Reduktionspotentialer

Boken skriver:

 

"Tendensen för elektroner att migrera från en specie till en annan uttrycks som skillnaden mellan speciernas standardpotentialer."

 

Men jag förstår inte hur skillnaden mellan dessa tal ger tendensen.

Och jag förstår inte heller vad talen kommer ifrån, alltså standardpotentialerna.

powell 20
Postad: 17 apr 2020 18:28

Inte påläst om exakt detta men kan spekulera som ev hjälper.
Med tendensen menar man väl fenomenet eller beteendet. Dvs man ser att elektroner migrerar från en specie till en annan. (orelaterat exempel: tendensen att värme går från ett varmare objekt till ett kallare kan uttryckas i temperaturskillnaden mellan objekten).

Så man anger väl olika standardpotentialer för diverse specier. Och ifall det finns en skillnad mellan två specier i närheten av varandra ser man att elektroner rör sig mellan. En användbar liknelse är väl återigen temperatur. Dvs om man har ett varmt föremål bredvid ett kallt föremål. Värmen som överförs i denna liknelse är elektroner som migrerar. Det är väl också en form av entropi. Fenomenet att allt "jämnas ut" över tid.

En speciers standardpotential borde väl ha ett bestämt värde, likt laddningen på en elektron? Så om du jämför två specier kan du ta stand.pot.1 - stand.pot 2 för att få skillnaden. Och därefter kunna avgöra åt vilket håll elektronerna vandrar. De kmr vandra åt den som är mer "positivt laddad".

Hoppas att det hjälpte!

Quacker 560 – Fd. Medlem
Postad: 17 apr 2020 18:34

Nja jag behövde en lite annan form på svaret - men tack för du skrev :)

Smaragdalena Online 73702 – Lärare
Postad: 17 apr 2020 20:06

Standardpotentialer är den potential som halvcellen i fråga har jämfört med en standardvätgaselektrod, om alla koncentrationer är 1 mol/dm3 och alla tryck är 1 atmosfär (om jag minns rätt). På gymnasiet jämförde du hur ädla olikametaller är. Dettya är i princip samma sak,men standardiserat så att man kna räkna på det. En jon av en ädel metall "vill" ju ta till sig en eller flera elektroner och bli en metallatom.

Svara Avbryt
Close