5 svar
48 visningar
anonym8960 162
Postad: 20 jan 2020 Redigerad: 20 jan 2020

Referat

Jag förstår verkligen inte hur man skriver ett referat, har googlat, inte hittat exempeltexter. Har gjort det tidigare men glömt och nu fastnar det inte i hjärnan, vet inte varför. Känns nästan omöjligt. Dessutom är texten jag ska referara till jättekonstig, dessutom är boken skriven av 3 författare vet inte vem av dem jag ska nämna

Ett referat är en förkortning, en sammanfattning av det viktigaste i en text. I början av sammanfattningen ska det finnas en fullständig referens till den artikel du skriver ett referat av. Precis hur mycket kortare referatet ska vara är svårt att säga, men runt en tredjedel så långt är ett bra riktmärke.

anonym8960 162
Postad: 20 jan 2020 Redigerad: 20 jan 2020

Men ang. att boken är skriven av tre personer? Vem ska jag nämna? Kan man börja såhär

 

"I boken "____" (s.15) skriver författaren om.." ? 

 

Ska man ha med kapitel, sidonummer, bokens namn etc.? 

Det blir bra. Du kanske vill ha med någon mer intresseväckande inledande mening, men därefter blir det en utmärkt början. 

Om boken har tre olika författare kan du antingen nämna alla, eller skriva "[person ett], et. al", men eftersom det är så få författare skulle jag nog säga att du bör skriva ut alla namn. Bokens titel ska absolut vara med, även förlag och publiceringsår ska tas med. Om du ska ha med sidnummer/kapitel beror på hur du refererar. Om du skriver ett referat om ett specifikt kapitel behöver du endast säga i inledningen att det är detta kapitel ditt referat handlar om, men om du ska referera flera olika kapitel, särskilt om kapitlen är fristående, kan det nog vara bra att nämna det någon gång i alla fall. Det beror lite på vilken typ av text det handlar om. 

anonym8960 162
Postad: 20 jan 2020 Redigerad: 20 jan 2020

Hur är en intresseväckande inledande mening? :)

 

Edit: ska referera till en sida!

Skriv något om vad texten kommer att handla om! Ibland kan det fungera bra att inleda med en retorisk fråga relaterad till texten. 

Okej, då behöver du inte nämna kapitel. Referera till boken, och skriv vilken sida det rör sig om, så räcker det. 

Svara Avbryt
Close