1 svar
19 visningar
lantaolivia 42
Postad: 2 okt 2020

Referat

Hejsan, Jag har skrivit ett referat och hade bara undrat om någon kunde ge mig lite feedback? Jag har säkert stavfel och något grammatikfel. 

Detta var vad jag skulle gå efter. 

  • Egen rubrik
  • referatannons
  • referatmarkeringar
  • ett citat
  • Källförteckning

Här är mitt referat.

Du ska ha med:

Egen rubrik

referatannons

referatmarkeringar

ett citat

Källförteckning

 

Snart det sjätte massutdöendet 


I artikeln https://www.dn.se/vetenskap/bestanden-av-vilda-ryggradsdjur-har-minskat-kraftigt/  “Bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat kraftigt” skriver författare  Jannike Kihlberg om hur bestånden av vilda ryggradsdjur minskar. Artikeln är publicerad på dagens nyheter 2020-09-10. En expert, uttalar sig: Bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat med drygt två tredjedelar sedan 1970-talet. Orsakerna är bland annat avskogning, ohållbart jordbruk och handel med vilda djur, visar ny rapport. ”Vi är på väg in i det sjätte massutdöendet”. Jannike förklarar i artikeln vilka populationer som är hotade, sedan skriver hon att vilda däggdjur har minskat med ca 68% mellan åren 1970 samt 2016. Jannike skriver också att sötvattenmiljöer är drabbade av detta. Hon  intervjuar Louise Carlsson som är “biolog och naturvårdsexpert på WWF”. “– De tydligaste förändringarna är i Syd- och Centralamerika samt i Karibien, där populationerna fallit med hela 94 procent,” säger Louise Carlsson. De tar upp en rapport som redovisar fem skäl till minskningarna. Något av skälen är till exempel klimatförändringen eller olika föroreningar som kan finnas. Enligt en rapport så lever vi människor som om vi hade 1,6 planeter istället för en. Det finns en kravlista som WWF framfört till politiker med förslag på hur man kan vända minskningen av ryggradsdjur. I artikeln finns förslag såsom “Skydda minst 30 procent av land och hav. Öka insatser för att återskapa natur. Stoppa förlusten av arter”. Biologiska mångfalden minskar i Sverige också.Det skrivs att artdatabanken framförde en lista med hotade arter därav 22% rödlistade vilket bara va 19% för fem år sedan. Hon skriver “De citerar den rapport som FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES, kom med förra året som konstaterade att så mycket som 75 procent av planetens landyta, 66 procent av haven och 85 procent av våtmarkerna förändrats kraftigt av människan. Sedan 1970-talet har världens befolkning fördubblats.” Louise säger i slutet “– Utan den biologiska mångfalden kan vi inte leva.”

( Tacksam för svar!)

aquastar 35
Postad: 2 okt 2020 Redigerad: 2 okt 2020

Jag kan kolla den första delen sen kan du kolla resten.

Titeln borde vara före länken och sedan kan du ha länken i parantes eller kan du helt ta bort länken men vet inte vad din lärare vill.  Du kan istället för att skriva en mening som " artikeln är publicerad... " bara hade det i parantes efter Titeln typ såhär: (DN 2020-09-10). 

Svara Avbryt
Close