0 svar
47 visningar
RonjaJohansson är nöjd med hjälpen
RonjaJohansson 1
Postad: 23 apr 12:23

Referat Svenska 2

Jag ska skriva ett referat inför Svenska 2 och jag är väldigt osäker om jag gjort rätt så skulle uppskatta om någon kan ge mig feedback. Har inlämning på detta 26/4 så snabbt svar uppskattas. 

 

 

I Människans texter - Litteraturen s.26 - s.33 skriver Anders Lindqvist och Karl Lindqvist om antikens Grekland. Där redan under 7000 f.kr fanns det en återbrukskultur, men det var under bronsåldern (3600-1050 f.kr) som handel och sjöfart växte fram. Med den utvecklingen så fick mynten en allmän användning och den opraktiska byteshandeln förvann. Greker som hade bosättningar och handelsstationer koloniserade sig i områden som Italien, Nordafrika och på Asiens västkust.
Lindqvist och Lindqvist förklarar vidare att en gång i tiden så var Grekland indelat i stadsstater och dessa bestod av en stad med tillhörande landsbygd. Dessa stadsstater låg oftast vid en klippa som kallades för Akropolis, där låg även de viktigaste templen. Sparta var länge en av de stadsstater som var mest framstående men från 400-talet blev Athen ett dominerat samhälle.
Litteraturen var i första hand muntlig även om skriften hade fått sin utveckling, sagor och myter blev ihopsatta till långa och rytmiska berättelser som vi idag kallar epos. Litteraturen hade vid 400-talet blivit så populär att den skrevs ner för att bevaras.
Lindqvist och Lindqvist menar att de olika stadsstaterna hade sin egna favoritgud men ändå tillhörde dem alla till samma gudavärld, det finns en hel del olika gudar såsom Zeus, Afrodite, Ares, osv. Grekerna tillbad gudarna regelbundet på fester.
Atenaren Sokrates blev en stor människa inom filosofin, han vandrade omkring och spred filosofi bland människorna. Platon var en av Sokrates främsta elever och genom Platon blev hans filosofi känd. Platon i sin tur hade en framstående elev, Aristoteles. Om diktkonsten är en av Aristoteles främsta verk, i den förklarar han begreppet Mimesis.
Till sist vill Lindqvist och Lindqvist förklara att storhetstiden i Grekland avslutades i samband med Alexander "den store". Det var hans fälttåg som spred den grekiska kulturen genom riket och till andra länder, det som senare kallades för hellenismen. Under den här tiden så var Alexandria en av världens största städer med över miljonen invånare.

Svara Avbryt
Close