1 svar
79 visningar
kyosohma 3
Postad: 20 dec 2021 17:56

Relationen mellan religion och vetenskap

Hej detta är min fråga till ett prov jag har snart,

"När det gäller relationen mellan religion och vetenskap så finns det olika uppfattningar. Jämför två stycken uppfattningar. Vilken håller du med om?"

Detta är mitt svar:
De två uppfattningar jag valt för denna uppgift är separationsteorin och kongruensteorin. Enligt oförenlighetsteorin finns det en grundläggande konflikt mellan religion och vetenskap. Ett sådant synsätt förutsätter att de har samma mål och samma metoder. Det innebär att antingen religion eller vetenskap har rätt. De konkurrerar med varandra. En av dem kommer att gå segrande ur striden. Enligt scientismen går det att bygga en världsbild helt och hållet på vetenskap. Därför kommer enligt scientismen, vetenskapen att segra. Enligt kongruensteorin går däremot religion och vetenskap att förena. Enligt denna finns det en överensstämmelse mellan religionens lärosatser och flertalet av de naturvetenskapliga teorierna. Därför kan religion och vetenskap existera jämsides, även om de ibland hamnar i konflikt. Ett exempel på ett kongruensteoretiskt synsätt är evolutionsteorin. Enligt denna är det Gud som har skapat universum och liv och står bakom och leder evolutionsprocessen. Skillnaden på dessa två teorier är ganska tydlig, men för att förtydliga väldigt kortfattat så innebär oförenlighetsteorin att religion och vetenskap inte går att förena, medans kongruensteorin menar att religion och vetenskap, går att förena. Den teorin jag nog skulle säga att jag håller med om är kongruensteorin, specifikt evolutionsläran.

 

Jag behöver lite hjälp till hur jag ska kunna utveckla jämförelsen om oförenlighetsteorin med kongruensteorin. Är jätte tacksam för svar!

Peter_ 141
Postad: 20 dec 2021 18:29

I min värld fungerar det inte så. Jag söker inte konflikter. Inte många andra heller. Du krånglar till det!

Svara Avbryt
Close