2 svar
93 visningar
Quacker 566
Postad: 16 okt 2019 07:48

Relevanta kurser för biokemi / biologi och kemi

Jag är intresserad av biokemi. Ett område är växters upptag av tungmetaller, hur man kan påverka detta. Andra är stamceller och nervcellers arbete, hur man tex kan "laga problem" mha den tidigare, och hur man kan göra artificiella lösningar i den senares område. 

Men relevanta kemi-, (fysik-) och mattekurser?

Visst inledande cellbiologi, genetik, molekylär cellbio, molekylär genetik, neurobiologi, något om embryonal utveckling/stamceller/utvecklingsbiologi. Grundpaket i kemi, biokemi fortsättning.

Men sen?

Jag blir verkligen "lost" i att försöka förstå relevansen av olika kurser för vad jag vill bli och studievägledaren är inte kemist och känns mer lost än jag! Någon men tips, speciellt på kemikurs frågan (därav att tråden placerades här). Fysikalisk? Analytisk? Oorganisk? Annan?

 

Men också för hur viktig matematiken och fysiken är. För mig, ingendera från gymnasiet sitter bra om alls. Jag läste en del Endim på universitetet (klarade uppgifter ej tentorna) och har klarat linjär algebra. Men skulle inte säga jag minns det utan skulle få använda textbok och slå upp i "som minst" (Mao inget att använda i farten i ett labb/på föreläsning). Nej, jag menar INTE att de inte är bra att ha oavsett om de behövs för kandidat eller ens master. Jag menar enbart hur kopplade de är till att hänga med i kurserna och kunna tillgodogöra sig kunskap, speciellt om man har siktet inställt på forskning, alltså inget att stå om göra saker efter instruktioner utan kunna tänka ihop saker själv, tolka vad man ser, osv. 

 

Ver inte om jag alls gjorde mig förstådd ovan men om, all input är mer än välkommen!

Teraeagle Online 12917 – Moderator
Postad: 16 okt 2019 17:25 Redigerad: 16 okt 2019 17:36

Har jag förstått det rätt: Du vill göra en akademisk karriär inom biokemi och jobba med forskning? Annars finns det ju en del relaterade yrkesexamina som apotekare, BMA, civilingenjör i bioteknik osv. som lika gärna kan jobba med forskning fast har en betydligt bredare arbetsmarknad både i den privata och offentliga sektorn. Dessutom har dessa yrkens utbildningsprogram upplägg där alla kurser som bedöms relevanta redan ingår. Jag skulle inte nödvändigtvis ge samma rekommendationer kring kurser för alla dessa yrken. Så rent konkret - ”vad vill du bli”?

Generellt sett är inte matten jätteviktig när du läser biokemi. Den har större betydelse för fysikalisk kemi och kvantkemi om du vill förstå dessa ämnen långt ner på djupet och begrepp som vågfunktion, schrödingerekvationen, superposition m.m. Fast inte ens där behöver man vara något mattegeni för att få en hyfsad uppfattning kring hur de fungerar utan att behöva räkna med dem. Då kommer man snarare in på fysik och ”riktig” kvantmekanik.

Jag skulle i alla fall rekommendera att du läser så många kemikurser som du kan, även oorganisk och fysikalisk kemi. Den oorganiska kemin introducerar begrepp som komplex och inte minst kelatkomplex som har stor betydelse för strukturen hos en del proteiner som hemoglobin när de binder till sina metalljoner (järnjoner i hemoglobinets fall). Den fysikaliska kemin tar upp kemisk potential, entalpi & entropi m.m. som har betydelse för att kunna förstå metabolismen (t.ex. elektrontransportkedjan) eller hur nervimpulser fungerar rent kemiskt med natrium- och kaliumjoners växelverkan.

Analytisk kemi ska du absolut läsa om du siktar på en akademisk karriär. Då kommer du nästan helt säkert att jobba med en hel del kemiska analyser.

Quacker 566
Postad: 10 nov 2019 13:17

Vad jag vill bli?

Ingen aning just nu (haha / suck). Helst hade jag velat läsa kurser och se vad man faller för under tiden - men givetvis inte helt på måfå, speciellt när jag är en äldre student, man vill ju bli klar någon gång ;) Men jag vet att jag vill åt "celler-hållet". Stamceller i tarmar, växtcellers upptag - ja kanske istället för bara forskning också inom bioteknik, människocellers upptag, andra celler och hur de "beter sig".

Så jag försöker hitta kurser som inte är helt inriktade på ett enda spår utan som ger något för de olika hållen jag tycker är intressanta - och hittills har jag ju inte kommit så långt så jag behöver inte bestämma mig helt. Men jag vill ju ändå att det har relevans.

Återkommer kanske med mer inriktningsspecifika kurser sedan.

 

Jag kollade på oorganisk kemi och fysikalisk kemi i Göteborg. Man behöver här inte ha fysikalisk 15hp för att komma in på oorganisk 15hp. De rekommenderar inte ens matte för den oorganiska här till skillnad från till den fysikaliska. Men kollar man på andra ställen, tex i Lund är matte 15hp krav för fysikalisk 15hp och fysikalisk krav för oorganisk 7.5hp. 

Någon åsikt här - borde man ha fysikalisk för att förstå oorganisk helt?

 

Analytisk kemi: Men behöver man en specifik kurs för att lära sig dessa metoder? Varför jag undrar är delvis för analytisk går samtidigt som andra kurser - som också bara går 1 gång per år. Men speciellt för jag tänker att när man labbar i andra kurser så använder man väl metoderna, så behöver man verkligen ta en separat kurs för dessa? Eller går man in i metoderna på ett annat sätt under analytisk kemi kurs så det går inte att jämföra så?

Svara Avbryt
Close