2 svar
1479 visningar
Gumman1010 24
Postad: 12 maj 2020 22:36 Redigerad: 12 maj 2020 23:21

Jämförelse mellan hinduismen, judendomen och buddhismen

Jag har fått en uppgift om att skriva om levnadsreglerna liksom hur man ska leva osv inom judendomen, hindusimen och buddhismen. Och dra likheter, men behöver hjälp på traven..

Smaragdalena 57274 – Lärare
Postad: 14 maj 2020 09:19

Vad har du hittat för likheter själv? Börja med att lösa om de olika religionerna i din lärobok och/eller på nätet.

Gumman1010 24
Postad: 14 maj 2020 09:27

Detta är instruktionerna, vad jag skrivit hittills 

 

Du ska skriva om levnadsregler. Hur ska man leva inom de olika religionerna och vad är viktigt att göra / inte göra. Använd dig av din religionsbok. Tänk på bredden och begreppen. 

Religionsbegrepp 

Centrala tankegångar - Vad tror man på?

Urkunder - Vilka heliga böcker har man och hur ser man på dem?

Bredden - Olika sätt att tro och leva finns inom alla religioner. Vilka olika grupper finns?

Levnadsregler - Hur lever man? Hur syns det att man tror på det man gör?

 

Du ska jämföra hinduismen, buddhismen och judendomen för ett A.


Det som är lika angående levnadsregler mellan hinduismen, buddhismen och judendomen är att alla tre har något att förhålla sig till på ett eller annat sätt. Genom att se till att uppfylla levnadsreglerna. Konkreta exempel är att Buddhisterna har den åttafaldiga vägen de ska förhålla sig till. De har även saker de inte ska göra, plikter som de ska göra. de har också saker de ska göra / inte göra., judendomen har 613 bud, som man ska följa och inom hinduismen finns det ingen gemensam lista på levnadsregler. Istället finns det finns riktlinjer och vägar som präglar de centrala tankegångarna inom hinduismen så som karma, reinkarnation och moksha. En hindu är en person som är anhängare till hinduismen. Vem är hindu? 

Skriv nu om dessa regler och hitta likheter. 


Dessa levnadsregler har väldigt stora roller inom dessa religioner och är även centrala tankegångar. En central tankegång handlar om de viktigaste och gemensamma tankarna och idéerna för en grupp människor, vilket levnadsreglerna även är. Ännu en aspekt i hur likheterna ligger till är att alla tre religioner har i avsikt att vara så bra, hänsynsfulla som möjligt, gör de inte det så väntar det de något “dåligt”. Det ser man framför allt genom enkla saker som de gör i deras vardagar. Som att exempelvis alltid vara snäll och hjälpsamt allmänheten. Gudarna hjälper även människorna om människorna förtjänar, det vill säga genom att sköta sig och uppfylla levnadsreglerna.


En aspekt i hur likheterna ser ut är de centrala tankegångarna som är en väldigt stor, viktig del av religionerna. Konkreta exempel är att man inom judendomen håller väldigt hårt på sina traditioner, vilket kan kan bero på att det är något viktigt som historien lärt en och att det är betydelsefullt att hålla vid liv gamla traditioner och seder. Detsamma gäller både hinduismen och buddhismen. Traditionerna är kärnan. Genom att hålla sin historia levande har de själva överlevt. Sabbaten är exempelvis en sådan tradition inom judendomen som förenar alla judar och påminner dem om deras identitet som judar. Inom buddhismen så heter en högtid som alla buddhister firar Vesak, som även är den största buddhistiska högtiden. Vesak firas till minne av Buddhas födelse, upplysning och ingång i Nirvana. Nirvana är livet efter döden, det finns ingen lidelse eller sorg där. Inom hinduismen så firar man något som kallas för Diwali. Högtiden firas i hela indien, firas även under tre dygn någon gång mellan oktober och november. Den sista natten på festen bör nymånen ha kommit. Lampor tänds för att välkomna Rama hem till Ayodhya. Det är en dag då man enligt den hinduiska tron ska vara snäll mot andra människor. Detta är en tradition som funnits till otroligt länge inom hinduismen. Dessa högtider inom både judendomen, buddhismen och hinduismen har i avsikt att aldrig dö ut, utan fortsätta vara i “liv”.


Ytterligare en aspekt i vad som är likt mellan alla tre religioner är bredden och urkunderna. Inom Buddhismen finns det två olika riktningar det vill säga Mahayana och Theravada. Inom hinduismen finns de fyra heliga skrifterna, som innefattar vedaböckerna, upanishaderna, bhagavadgita, ramayana och inom judendomen ska man alltid ha avsikt att följa de 10 budorden. Dessa religioner är lika på så vis att alla tre alltid har avsikt i att följa regler, riktningar. Judendomen har Bibeln som deras heliga bok, hinduismen har Ramayana Mahabharata Purana och buddhismen har Tripitaka. Alla tre religioner har dessutom Gudstjänstlokaler. Närmare exakt så har judendomen något som kallas för synagogan, buddhismen och hinduismen ett tempel. Gemensamt för alla religioner är att gudstjänstlokalerna är heliga. Ännu en aspekt som är gemensam för religionerna är att alla har högtider. Det vill säga så firar man inom judendomen något som heter pesach, hinduismen Diwali och buddhismen Vesak. Ännu en faktor i vad som är likt mellan hinduismen, buddhismen och judendomen är att alla tre strävar efter deras egen form av “paradis”. Det ser man tydligt genom det faktum att meningen med livet är att nå Moksha inom hinduismen, inom buddhismen vill man nå nirvana och inom judendomen vill man hamna i paradiset med sin gud. 

Svara Avbryt
Close