6 svar
657 visningar
master22 178
Postad: 29 okt 2017 13:12 Redigerad: 29 okt 2017 21:10

Religion och vetenskap

Vad säger egentligen kristendomen om vetenskap?

Vad säger egentligen islam om vetenskap?

 

Har lite problem med de här frågorna kan ni vara snälla och hjälpa mig och sätta igång. Vill gärna ha ett bra betyg inom detta området.

Tack för hjälp.

Stokastisk 3597 – Fd. Medlem
Postad: 29 okt 2017 13:20 Redigerad: 29 okt 2017 13:49

Det är nästan omöjligt att svara på en sådan här fråga. Jag tror att om du kollar i USA så finns det 40000 olika inriktningar inom kristendomen och vissa av dessa skiljer sig signifikant i olika fundamentala delar av läran. Kristendomen är alltså inte en religion, det är ett samlingsnamn för extremt många olika religioner och alla dessa påstår sig vara de "sanna kristna".

Vissa kristna tolkar bibeln mer ordagrant än andra. Vissa tror alltså bokstavligen på skapelsemyten medan andra förkastar den och tror på Big Bang. Vissa tror att syndafloden skedde, medan andra inte tror det eftersom det inte stöds av vetenskapen. Vissa tror att jorden är 6000-10000 år gammal, medan andra tror att jorden är 4.6 miljarder år gammal, osv.

Att det skulle vara annorlunda inom islam tvivlar jag på.

 

Edit: Du kan ju också ta och kolla upp på vatikanens syn på vetenskap, jag tror de är lite mer positiv mot det än de mest extrema.

Teraeagle Online 20283 – Moderator
Postad: 29 okt 2017 13:48 Redigerad: 29 okt 2017 13:51

Vad har du för egna tankar kring frågan? En sak som många ofta missar är att religion och vetenskap inte alltid har varit motståndare till varandra. Många berömda matematiker och vetenskapsmän har motiverats av viljan att beskriva "guds vackra regelbundenhet". Ett berömt exempel är det gyllene snittet:

"Pacioli also saw Catholic religious significance in the ratio, which led to his work's title."

Ett annat berömt exempel är Kepler och hans utforskning av planeternas rörelser runt solen:

"As he indicated in the title, Kepler thought he had revealed God's geometrical plan for the universe. Much of Kepler's enthusiasm for the Copernican system stemmed from his theological convictions about the connection between the physical and the spiritual; the universe itself was an image of God, with the Sun corresponding to the Father, the stellar sphere to the Son, and the intervening space between to the Holy Spirit."

Utöver det var munkar under en lång period de främsta utövarna av naturvetenskap (inte minst inom medicin). Läskunnighet och bildning var betydligt mindre utbrett förut och där spelade kyrkan en viktig roll.

Stokastisk 3597 – Fd. Medlem
Postad: 29 okt 2017 15:10

@Teraeagle blir inte det där mer hur religiösa övertygelser har påverkat våran utveckling mer än synen på vetenskapen enligt kristendomen. Man skulle nog kunna se det från en annan synvinkel och kunna motivera varför det har haft ett dåligt inflytande också.

 

Men hursomhelst, man kan nog ta och kolla på Hebr 11:1 som säger "Tron är grunden för det vi hoppas på; den ger oss visshet om det vi inte kan se." (Bibeln 2000), eller "Now faith is the substance of things hoped for, the evidence of things not seen." (King James).

Här framhävs alltså tro (faith) som det som ger oss visshet (eller evidence) om det vi inte kan se. Detta kan man nog säga att det är till viss del i konflikt med vetenskapen rent epistemologiskt, då vetenskapen skyr "tro", men kristendomen omfamnar den.

Teraeagle Online 20283 – Moderator
Postad: 29 okt 2017 15:21

"Vad säger kristendomen om" blir ju, precis som du skrev, en rätt svårbesvarad fråga eftersom det inte finns någon person eller rörelse som objektivt sett för dess talan. Då får man väl på något sett se vad personer som definierar sig som kristna tycker och har tyckt om vetenskap historiskt. Jag menar att många personer har använt sin religion och vetenskap som två sidor av samma mynt, även fast det ibland har krockat med andra personers trosuppfattningar.

Stokastisk 3597 – Fd. Medlem
Postad: 29 okt 2017 15:27

Jaha, ja det borde jag ju nästan förstått att det var så du tänkte. Det låter som en rimligt tillvägagångssätt på frågan.

Smaragdalena Online 78730 – Lärare
Postad: 29 okt 2017 21:12

Frågan flyttad från Fler ämnen/ andra ämnen till Samhällsorientering/ Religion

/moderator

Svara Avbryt
Close