3 svar
726 visningar
Zaphod 17
Postad: 24 jul 2017 14:02

Repetera gymnasiefysik

Förrförra veckan fick jag reda på att jag hade blivit antagen till Teknisk Fysik på KTH. Först av allt skulle jag vilja tacka alla er som hjälpte mig med mina olika fysik- och matematikfrågor. Eftersom jag studerade mycket på distans var den hjälpen ovärderlig. Tack!

Jag har blivit lite rastlös, och även om jag känner mig ganska säker på den fysik som jag har läst hittills så vill jag ha kunskapen "fräsch" i huvudet när jag börjar, och ha en stabil grund att stå på.

Min första fråga är om detta smart att göra eller om jag är överdriven?  Hur mycket repeteras gymnasiefysiken på högskolan?

Jag har ett par alternativ om jag vill repetera/plugga upp fysik över sommaren.

1. Walter Lewin's filmade lektioner från MIT (Mekanik, Elektromagnetism/ellära och Vibrationer och vågor) Kanske lite overkill med tanke på att kurserna tar över ett år, särskilt om KTH har egen repetition som liknar MIT's.

 

2. Khan academy's physics eller AP physics (introduktionskurser på universitetsnivå)

3. Vanliga hederliga fysikböcker från gymnasiet.

Dr. G 9326
Postad: 24 jul 2017 14:24 Redigerad: 24 jul 2017 14:43

Generell repetition av gymnasiefysiken görs kanske smidigast med en gymnasiefysikbok, även om det idag säkert finns en hel del videomaterial att titta igenom.

Det kan även vara värt att kolla upp vad de första fysikkurserna på teknisk fysik behandlar.  När jag gick var det termodynamik, vågrörelselära och elkretsteori under det första året.  Kanske även något mer.  Detta kan ju ha ändrats till idag.

EDIT: och så klassisk mekanik 

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 25 jul 2017 22:31

Hej!

Om man tittar på utbildningsplanen för studenterna som började på Teknisk Fysik vi KTH år 2017 så rekommenderar jag att du förbereder dig för kursen Termodynamik och för kursen Mekanik 1. Dessa är ganska avancerade kurser som det kan vara svårt att hålla jämna tempo med; det lönar sig därför att komma väl förberedd till dem.

Albiki

Zaphod 17
Postad: 25 jul 2017 23:51

Tack för tipsen.

Om jag inte läste utbildningsplanen fel så är Termodynamik i period 1 och Mekanik i period 3 men i period 2 läser man Klassisk Fysik som verkar innehålla vågor, elektromagnetism, optik etc. Men ni kanske menade att de andra två kurserna är mer intensiva? 

 

Jag kommer definitivt att repetera mekanik.

Svara Avbryt
Close