2 svar
214 visningar
Santa är nöjd med hjälpen
Santa 261
Postad: 28 okt 2021 20:25

Resonerande text : Är dagens läsare sämre läsare

Hej alla

I svenskan har jag fått i uppgift att skriva en resonerande text om ämnet : Är dagens läsare sämre läsare?

Här nedan ser ni texten jag skrev, skulle vara väldigt tacksam om någon kunde läsa den och tipsa mig om hur jag kan förbättra den eller lägga något till.

 

Är dagens ungdomar sämre läsare

I dagsläget är det många som anser att dagens ungdomar är sämre läsare, speciellt de äldre. Det finns också många lärare som ofta klagar på att elevers läsvanor har blivit sämre och sämre genom tiden. Är det verkligen så och varför är det så?


Att dagens ungdomar är sämre läsare kan bero på många olika saker. Många tror att anledningen till det är social medier där man skriver många förkortningar, att det mesta förklaringarna sker genom bilder och inte text och att många väljer att kolla på filmer än att läsa böcker som handlar om samma sak. De flesta äldre människorna, lärare och föräldrar tjatar på att eleverna ska läsa mycket, för de tycker att på deras tid så handlade det mycket om att läsa.


Jag tycker att om man jämför i dagsläget och för några sekler sedan så va inte sociala medier och internet lika utbredd som idag, så man va tvungen att kunna läsa bra för att förstå lättare och för att hålla sig uppdaterad. Men idag är det motsatsen, att man måste kunna använda sociala medier och internet och ha tillgång till dem för att hålla sig uppdaterad.


Nackdelen med att vara en dålig läsare är att då kan man ha det svårt med läsflyt, och att det kommer vara svårt då om man läser en text och måste förstå den. Då behöver man läsa den flera gånger för att förstå en del i alla fall. En annan nackdel är att då blir det svårare att hålla ett tal då man inte har läsflyt. 


Fördelen med att vara en dålig läsare är att man då väljer den lätta vägen, och läser enkla texter för att förstå mycket mer och snabbare.


Så det jag har kommit fram till är att lärarna, våra föräldrar och äldre människor tycker att vi är sämre läsare. Ungdomar har blivit sämre läsare på grund av social medier och internet då dem alltid försöker hitta den lätta vägen för allt. För att livet utvecklas hela tiden och vi får nya möjligheter för att förenkla vårt liv så mycket än det går.


Det jag tycker är att det är sant att vi ungdomar har blivit sämre läsare, men att vi har hittat nya sätt att kommunicera med varandra och lära oss nya saker lättar och snabbare på ett enklare sätt.

 

Tack på förhand

cforsberg 195
Postad: 31 okt 2021 09:18 Redigerad: 31 okt 2021 09:20

Hej Santa,

Jag tycker du har bra anledningar i texten, men kanske kan du strukturera om texten lite - fördelarna med sociala medier är följande... Fördelarna med tidigare generationers sätt är.. Och sist kanske landa i att världen förändras men att det finns något gott med de båda.

Tror att en av anledningarna utöver det du nämner (läsflyt), är att om man läser mycket texter/böcker, så får man ett breddat ordförråd. Du är inne på det, men jag tror också man blir bättre på kunna lyfta ur de centrala delarna ur en text om man inte blir 'serverad' av innehållet mer kompakt som kanske i fallet med sociala medier. Ett motargument mot det senare är att man med social medier, där det gäller 'att nå ut', kanske blir duktig på att identifiera hur man når ut och vad som är det viktiga i olika sammanhang.

En ytterligare fördel av det digitala landskapet tror jag är att ni utöver en digital färdighet får möjlighet att bli mer duktiga i engelska och kanske andra språk. Min slutsats skulle nog vara som du skriver att världen är i konstant utveckling och saker förändras, både till det bättre och sämre - och det man tappar lite med det social medier är kanske ordförrådet och att det kanske är den primära anledningen till att läsa texter också är viktigt. Samtidigt har de sociala medier gett färdigheter som kanske inte normalt lyfts fram i debatten, men som för den skull kanske inte ska förbises.

Lycka till!

Santa 261
Postad: 1 nov 2021 18:55

tack så mycket för hjälpen

Svara Avbryt
Close