2 svar
60 visningar
Majskornet är nöjd med hjälpen!
Majskornet 195
Postad: 19 sep 2019

Restprodukt eller biprodukt eller inget av dem?

Hej! Vad krävs för att ett ämne ska räknas som en restprodukt vid en kemisk reaktion? Eller kallas det biprodukt? Är det till exemple korrekt att säga att "Salter kan bildas genom att låta en metall reagera med en syra. När en metall och en syra reagerar bildas alltid vätgas som restprodukt"?

 

Kanske en fumlig fråga, men jag hoppas att den går att förstå! Tack på förhand

Teraeagle 9369 – Moderator
Postad: 19 sep 2019 Redigerad: 19 sep 2019

I det där fallet är vätgas en biprodukt.

En biprodukt är ett ämne som bildas i samband med bildandet av ett annat ämne, huvudprodukten, dvs det ämne man faktiskt vill åt. I det här fallet är huvudprodukten saltet. 

Restprodukt används mer för att beskriva någon typ av avfall, ofta men inte nödvändigtvis i samband med förbränning. Om man eldar ett bränsle är koldioxid, vatten och askan restprodukter. Man har ju inte riktigt någon huvudprodukt, utan syftet med en förbränning är att frigöra värme. Finns ingen huvudprodukt kan man inte heller ha någon biprodukt.

Med det sagt så finns inga tydliga gränser och det är möjligt för ett ämne att både vara restprodukt och biprodukt på samma gång. Ifall man säljer askan från förbränningen som ett gödningsmedel kan man säga att askan är en biprodukt, dvs något man producerar förutom det man egentligen vill åt (värme) som ger ett ekonomiskt tillskott. Den ekonomiska defintionen av en biprodukt är något som säljs och ger en intäkt men som inte påverkar produktionstakten. Man förbränner inte mer av bränslet bara för att man vill ha aska ifall man inte har något behov av mer värme. Det är värme som ger det stora ekonomiska bidraget och styr hur mycket bränsle som förbränns. 

Majskornet 195
Postad: 20 sep 2019

Tack ska du ha för ett så långt och bra svar!

Svara Avbryt
Close