1 svar
31 visningar
a1a2 är nöjd med hjälpen!
a1a2 3
Postad: 11 okt 2020

Retoriska frågor vid argument i argumenterande texter + Talspråk

Hej!

 

Håller på att skriva en argumenterande text om en bok, och undrade då om man i argumenten kan lägga retoriska frågor vid slutet av argumenten e.g

 

Skulle verkligen detta göra mer nytta än skada i detta fall?

 

Samt om detta är talspråkligt eller om man kan skriva det

 

Mvh

Smutstvätt 13163 – Moderator
Postad: 11 okt 2020 Redigerad: 11 okt 2020

Välkommen till Pluggakuten! Det kan absolut fungera i ett tal, men i en text blir det nog lite märkligt att ha en retorisk fråga i slutet av varje argument. När det kommer till citat är en gyllene regel att inte lägga ett citat sist i en text/stycke, eftersom läsaren kanske inte kommer att tolka citatet på det sätt du vill. Om du vill ha retoriska frågor i en text, lägg frågan i mitten av argumentet istället, exempelvis: 

Flera barn har hamnat på sjukhus, varav en behövde intensivvård, efter att ha provat så kallad "Dragon's breath", majsbollar dränkta i flytande kväve. När flytande kväve sväljs kan det orsaka svåra förfrysningsskador, och när kvävet expanderar kan magsäcken spricka. Ska vi tillåta att barn betalar ett café för att få så svåra skador att de behöver intensivvård? Naturligtvis inte. Alla caféer som inte slutar sälja dessa majsbollar måste omedelbart förlora sitt serveringstillstånd. 

Svara Avbryt
Close