5 svar
289 visningar
Gabriella S 368
Postad: 6 jan 2018 13:44

Riktning magnetfält

De vill ha magnetfältet i punkten P. Vi kollar på a) uppgiften och ser att den går in... facit säger att den går in i pappret det är alltså rätt

om vi kollar på B) så är så är det rakt nedåt... 

Men jag undrar, varför uttrycker man hur punkten P ligger i  B och a så olika beroende om strömmen är ritad i en ledare eller som en rund prick? 

joculator 5257 – F.d. Moderator
Postad: 6 jan 2018 13:52

En rund prick är en ledare som går ut ur pappret, fas mot dig.

en ledare som går in i pappret, dvs från dig, ritas som ett X

Man kan komma ihåg det genom att tänka på en dart-pil. Kastar någon en pil på dig ser du spetsen, dvs en punkt. Baksidan av pilen, fjädrarna, bildar ett X.

ledaren i upppgift a går längs med pappret.

Gabriella S 368
Postad: 6 jan 2018 13:55

Ja det förstår jag, men min fråga som kanske vara otydlig förklarad är varför säger man rakt nedåt, varför säger man rakt ut från pappret i B) uppgiften? 

Vet inte hur jag ska förklara, jag har nu lärt mig hur man kommer fram till svaret (jag vet hur man ritar svaret) men jag har svårt att uttrycka mig eftersom det skiljer som om ledaren är ritad på sätt a) och sätt B) i B ska man ange riktningen som rakt åt höger eller rakt åt vänste reller rakt ned, men i a ska man ange bara mellan att den går in eller ut... varför är det så

joculator 5257 – F.d. Moderator
Postad: 6 jan 2018 14:43

Vad står det i facit?

det borde stå:

A. Rakt inåt.  ( som såklart inte är nedåt)

B. Raket nedåt ( spm såklart inte är i åt)

Ok, så vad är det du undrar över? Du är med på att det egentligen borde ritas i 3D hoppas jag. Och du är med på att 'nedåt' inte är samma sak som 'inåt'? Om du tänker på en tavla som hänger på en vägg så är nedåt=mot golvet med inåt=mot väggen.

så, på a kommer magnetfältet i p gå in i tavlan, mot väggen. Men på b går magnetfältet i samma plan som väggen och i p är riktningen nedåt.

joculator 5257 – F.d. Moderator
Postad: 6 jan 2018 15:00 Redigerad: 6 jan 2018 15:02

I a ligger ledningen på pappret, den röda pilen pekar nedåt och magnetfältet går runt, runt, in och ut ur pappret. Men i punkten p är fältet på inåt.

I b går lednineg mot dig, ut ut pappret och magnetfältet går runt, runt (moturs) och i p är det på väg nedåt.

Ta en tom toa-rulle. Rita en lång rïd pil på ena sidan (längs med, från öppning till öppning). Denna pil visar strömriktningen.
Sen tittar du en (eller flera) blå pil run rullen. Se till att riktningen blir rätt. Om du ställer rullen på ett bord med den röda pilen pekandes nedåt kommer den blå pilen gå medurs om du ser på rullen uppifrån. Blå pil=magnetfältet. Gör gärna denna modell. Ta ett foto, läggupp den så kan vi se om du gjort rätt.
Denna modell kommer du sen att ha i huvudet och det kommer hjälpa dig genom fysiken.

Själv tänker jag på en vanlig skruv. Om man vrider den runt medurs kommer skruven gå inåt. Magnetfältet går medurs, skruven inåt.
Men det hjälper dig bara om du är van vid skruvar (och inte brukar använda skruvar som är gängade åt andra hållet, vilket är ovanligt i sverige)

Gabriella S 368
Postad: 6 jan 2018 15:26 Redigerad: 6 jan 2018 15:30

Jag har förstått högerhandsregeln , den tycker jag är mest effektivast eftersom jag annars krånglar till det haha :( Och tummen kan följa med överallt..

I facit står det rakt in i pappret

Som betyder samma rakt inåt...

Men det med nedåt begriper jag ännu inte...

Svara Avbryt
Close