2 svar
15 visningar
lll123 23
Postad: 23 nov 15:54 Redigerad: 23 nov 18:41

Rita en person som drar en låda, vilka krafter påverkar lådan?

Lådan dras ner mot marken pågrund av gravitationen och normalkraften är åt motsatt håll och den är lika stor som tyngdkraften. Mellan lådan och marken sker det en friktion eftersom det är två ojämna ytor och detsamma händer mellan skorna och marken. Samtidigt som man drar i lådan möts den av luftmotstånd

och anledningen till att lådan rör på sig är för att kraften är större än friktionen.

jag är inte helt säker på vad normalkraften är vet bara att den är lika stor som tyngdkraften men att den drar åt motsatt håll, men vet inte varför den gör det och hur den kommer. 

Lägg upp din bild här, så att vi kan de den!

Programmeraren Online 974
Postad: 23 nov 19:09

Alla krafterna i bilden är korrekta förutom friktionen.

Friktionen som verkar på lådan ska vara riktad åt höger, den bromsar ju lådan.

Mannen fötter: Han trycker med en kraft riktad bakåt (åt höger). Friktionskraften är motkraften som trycker honom framåt (åt vänster). En motkraft är en kraft som är lika stor men åt motsatt håll. Motkrafter kan vara lite svåra att förstå.

Normalkraften är också en motkraft. Tyngdkraften drar lådan nedåt. Men den åker inte ner i marken. Det beror på att marken trycker tillbaka med en lika stor motkraft. En motkraften mot en tyngdkraft kallas för normalkraft.

Ett annat exempel är om du trycker med handen mot en vägg. Väggen trycker då tillbaka med en lika stor kraft, annars hade ju handen åkt igenom väggen.

Svara Avbryt
Close