4 svar
32 visningar
7la_ är nöjd med hjälpen
7la_ 285
Postad: 25 maj 10:29 Redigerad: 25 maj 10:39

Rymdresan, återvinning.

Varför måste man återvinna all materia under rymdresan och vad skulle hända om man inte gjorde det (tex om släppte sopor, avföring, avlidna kroppar osv i rymden)? Hur skulle det under tid kunna påverka balansen i kretsloppen om materia hela tiden försvann  från rymdskeppet? 

Jag har sökt mycket för svaret och försökt att komma på ett svar men jag har faktiskt ingen aning om hur jag ska lösa det. 

Edit- Jag kom fram till att om materialet hela tiden försvann från rymdskeppet utan att återvinnas eller ersättas skulle det över tid leda till en obalans i kretsloppen ombord.

Tack på förhand!

mag1 8351
Postad: 25 maj 10:37

De flesta av dina frågor om rymdskeppet, verkar ha med ett kretslopp. Precis som här på jorden, men i rymdskeppets mindre skala.

Så det blir nog lättare att besvara, alla frågorna om rymdskeppet, om du sätter dig in i ett kretslopp (spelar ingen roll vilket, för principen är den samma).

 

I denna tråd är det återvinning, som är en form av kretslopp.

Rymdskeppet är begränsat till sin storlek, och innehållet är det också.

Om du börjar med den sista frågan:

Hur skulle det under tid kunna påverka balansen i kretsloppen om materia hela tiden försvann från rymdskeppet?

En liknelse skulle vara ett kylskåp. Om materia (maten) hela tiden försvinner - hur påverkas balansen (mängden mat i kylskåpet) då?

7la_ 285
Postad: 25 maj 10:47

Jaha okej, nu förstår jag mycket bättre. 

En liknelse skulle vara ett kylskåp. Om materia (maten) hela tiden försvinner - hur påverkas balansen (mängden mat i kylskåpet) då?

Jag kom fram till att om materialet hela tiden försvann från rymdskeppet utan att återvinnas eller ersättas skulle det över tid leda till en obalans i kretsloppen ombord. 

Men vad är anledningen till att återvinna materian och vad händer om man inte gör det?

mag1 8351
Postad: 25 maj 13:25

Återvinningen är ett sätt att undvika obalansen. Återvinningen är en form av ett kretslopp, där materia kan återvinnas - och användas på nytt, för att sedan återvinnas och användas på nytt igen och igen. På detta sätt finns materian kvar i rymdskeppet, och i det bästa fallet i en balans mellan förbrukning av materia och återvinning av materia.

Laguna 26970
Postad: 25 maj 19:25

Om materia hela tiden försvinner och inget tillförs så är det ju till slut bara människorna kvar och inget ätbart. Det är inte en obalans i kretsloppet, det är total kollaps.

Svara Avbryt
Close