11 svar
81 visningar
Jets657 199
Postad: 30 nov 2022 17:32

Sackaroslösning

Varför använder vi en sackaroslösning när vi observerar växtceller?

mag1 8922
Postad: 1 dec 2022 10:23

Det beror på sammanhanget. Om du ger lite mer information kanske vi kan svara.

Jets657 199
Postad: 1 dec 2022 20:09

Varför använder man sackaroslösning när man ska undersöka lökcellens plasmolys.  Är  det en bättre lösning än saltlösning. Blev det tydligare?

mag1 8922
Postad: 1 dec 2022 21:09

Du gjorde en laboration med lökcellers plasmolys, och använde en sackaroslösning, tolkar jag det som.

Plasmolysen uppstår p.g.a. osmos, så en saltlösning skulle även ha fungerat. Provade ni med en saltlösning, eller någon annan lösning?

Jets657 199
Postad: 1 dec 2022 22:02

Nej bara sackaroslösning.

mag1 8922
Postad: 1 dec 2022 22:24

Okej. Har du hittat svaret på din fråga, om "varför"?

Jets657 199
Postad: 1 dec 2022 22:28

Nej finns det en speciell orsak till varför man använder  sackaroslösning.  Hittar inget svar på internet

mag1 8922
Postad: 1 dec 2022 22:56

Okej, men jag tror frågan "varför" mer är:

"varför används ett ämne som ger osmos, som t.ex. sackaros, i detta experiment".

 

Sackaros kan även passa bättre då det inte ger saltkristaller lika lätt som t.ex. en NaCl lösning.

Jets657 199
Postad: 1 dec 2022 23:48 Redigerad: 2 dec 2022 00:32

Vad gör saltkristallerna,  är det att lökcellerna inte tål det?

mag1 8922
Postad: 2 dec 2022 09:22

Vet inte, men om lökcellerna torkas ut med sackaros kan jag tänka mig att vätskan kan hällas av, och det blir mindre kristaller på cellerna när de torkar, och mindre kristaller ligger mindre i vägen för ljuset när ni tittar i mikroskopet.

 

Men frågan är nog fortfarande om vilken effekt som fås på lökcellerna med sackaroslösningen.

Jets657 199
Postad: 2 dec 2022 12:31

Googlade på engelska istället och hittade det här :

Why do we use a sucrose solution when we observe plant cells?

It’s used to maintain osmotic tonicity. Ideally the solution will have identical osmotic pressure to that within the cytoplasm of the cells and not change the pH of the intrinsic environment. Use of sucrose is not mandatory although in most plant species it is a common metabolite thus without adverse effect; 50% glycerol was once used with good results, and KCl has also been used. If water alone is used, cell turgor may increase to bursting but this depends on the strength of the cell walls. To get the right concentration of osmoticum, it’s essential to undertake preliminary microscopy investigations, looking for that concentration which is not conducive to plasmolysis or hypertonic swelling.

mag1 8922
Postad: 2 dec 2022 16:20

Det sammanfattar svaret ganska bra tycker jag.

Svara Avbryt
Close