Saltkoncentration och värmekapacitet av saltlösningen
Hej
Finns det en relation mellan de?
Utan att ha kollat upp det närmare så borde det absolut finnas. När man tillsätter salt så binds vattenmolekyler till jonerna och du får färre molekyler fria i lösningen. När molekylerna binder till joner så är de mindre fria att t.ex. rotera men det borde relativt sett vara lättare att skapa rörelser i sidled (”translation”), vilket är det som bestämmer temperaturen. Alltså: högre salthalt -> mer värme går åt till translationsrörelser -> mindre värme krävs för att öka temperaturen -> lägre värmekapacitet. Det är åtminstone min tanke.
En följdfråga:
Om jag utför en labb på denna fråga, skulle ett samband också gälla för en frusen saltlösning?
Det borde det göra. Vad går labben ut på?
Jag vet inte precis, men jag tänkte att jag skulle förbereda olika bägare med saltlösning av olika konc. Sen skulle jag tillföra var och en av de med lika mycket värme (ett ljus i 5sekunder eller något i den stilen) och mäta temp ändringen. Sedan tar jag koncentrationen på x axeln och tempändringen på y axeln och ser vad för sorts samband jag får.