Blomster är nöjd med hjälpen
Blomster 1
Postad: 16 mar 2021 12:11

"Saltsjöbadsandan" och "den svenska modellen"

Jag sitter fast på en uppgift och skulle behöva lite feedback på vad jag hittills har skrivit, behöver också lite input på hur jag kan ta mig vidare och bättre förklara hur detta påverkat arbetsmarknaden och samhället omkring oss, då och idag.

Frågan är: I Sverige styrs förhandlingarna på arbetsmarknaden utifrån den s.k. Saltsjöbadsandan och ”Den svenska modellen”. Vad menas med detta och hur har detta påverkat utvecklingen på arbetsmarknaden sedan de infördes? 

Det här är vad jag skrivit hittills... Är jag på rätt spår överhuvudtaget?

Saltsjöbadsavtalet kallas just detta för att det var i Saltsjöbaden som SAF och LO träffades och bestämde vilka grundstenar som avtalet skulle ha och det var i Saltsjöbaden som avtalet skrevs på. Detta avtal kom att lägga grunden till det som vi idag kallar ”den svenska modellen”.

Saltsjöbadsavtalet är ett avtal av historisk betydelse. Avtalet skrevs på utav SAF (Svenska arbetsgivarföreningen) och LO (Landsorganisationen) år 1938 och handlade om arbetsmarknadsområdet. Staten lovade nu att låta arbetsmarknadens parter ta huvudansvaret över arbetsmarknaden, många anställningsvillkor skulle fortsättningsvis förhandlas fram mellan facket och arbetsgivaren därefter skulle bestämmelserna skrivas in i kollektivavtal. Än idag är det arbetsmarknadens parter och inte staten, som bestämmer det mesta av det som gäller på arbetsmarknaden. Om man idag jämför med de flesta andra länders arbetsmarknader så är den svenska arbetsmarknads organisationen en stor och viktig del för landet och samhällsutvecklingen.

Saltsjöbadsavtalet innehöll bl.a. regler och beslut om för vad som ansågs vara samhällsfarliga konflikter, men också om hur SAF och LO skulle samarbeta. Avtalet innefattade också regler om uppsägning av arbetskraft.

Det som historiskt sett blev avgörande med avtalet var inte reglerna och paragraferna som stod i, utan det var den ”nya andan” /det nya sättet att tänka som kom att bli avgörande för den svenska arbetsmarknaden och även då för landets ekonomi under flera årtionden. Än idag är det industrins avtal som sätter normen för löneökningarna, eftersom lönerna inte kan bli högre än att industrin ska klara av den internationella konkurrensen.

”Den svenska modellen” och det svenska folkhemmet hänger samman. Själva grundtanken var att staten skulle se till att hela Sveriges befolkning skulle få en social och ekonomisk trygghet där alla människor hade ett hem och arbete där de kunde känna sig trygga. För att finansiera detta så var staten, arbetsgivarna och fackföreningarna tvungna att arbeta tillsammans/samverka för att få produktionen inom industrin att öka.

LO och SAF stod enade i frågan om att de inte ville att staten skulle lägga sig i arbetsmarknadsfrågorna och i och med Saltsjöbadsavtalet så vann de makten över dessa frågor.

Tacksam för all hjälp, jag sitter fast! /blomster

Svara Avbryt
Close