2 svar
6217 visningar
Areej_shee är nöjd med hjälpen
Areej_shee 6
Postad: 17 maj 2020 17:51

Saltsjöbadsandan och ”Den svenska modellen”

Jag har en fråga i Sam 1a som jag fastnat på.

I Sverige styrs förhandlingarna på arbetsmarknaden utifrån den s.k. saltsjöbadsandan och ”Den svenska modellen”. Vad menas med detta och hur har detta påverkat utvecklingen på arbetsmarknaden sedan de infördes? Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss.

 

Jag har hittills fått ihop detta:

 

Saltsjöbadsavtalet är ett avtal mellan fackförbunden och arbetsgivare i landet då dem tillsammans har ansvar för utvecklingen i arbetslivet och tillsammans sätter regler som skall gälla i arbetslivet för att förhindra att konflikter sker.

Detta ledde till s.k. Svenska modellen som innebär att den svenska arbetsmarknadens parter sluter avtal utan att regeringen blandas in. Alltså är arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden ansvariga att tillsammans förhandla och utveckla de regler som ska anpassas i Sveriges arbetsmarknad.

Anställningsvillkoren som bland annat löner, arbetstider, anställningsformer, vissa försäkringar, semesterersättningar och annat, som förhandlas fram av fackförbunden och arbetsgivarna skall sedan skrivas in i kollektivavtal.

Fördelen med Saltsjöbadsandan är att den lyckats skapa organiserade spelregler mellan arbetsmarknadens parter över hur dem får reagera o handla mot varandra. Dessutom har den bildat en klarhet över hur anställda i ett företag kan nyttja stridsåtgärder samt vid vilka fall en arbetsgivare har rätt till att säga upp eller avskeda anställda genom LAS lagen.

Den har alltså skapat en arbetsmarknad med tryggare villkor där inte enbart en part styr över maktbalansen och statens inblandning har varit nästan helt utesluten.

 

 

Jag kommer inte längre än så, förstår inte riktigt hur jag ska koppla det till påverkan på samhället. Skulle behöva en liten push för att kunna gå vidare. 

Bo-Erik 725
Postad: 17 maj 2020 18:01

Några frågor som du kanske kan spinna vidare på:
- Hur har den svenska modellen påverkat förekomsten av strejker?
- Hur påverkar den svenska modellen lönebildningen?
- Har den svenska modellen någon inverkan på möjligheten att få ett första jobb?
- Har den svenska modellen påverkat fackföreningarnas ställning i samhället?

Areej_shee 6
Postad: 18 maj 2020 16:39

Tack så mycket. 

Svara Avbryt
Close