1 svar
10 visningar
Physics4life 26
Postad: 3 dagar sedan

Samband mellan hastigheter i X och Y-led

Hej! Jag har en fråga angående en uppgift där jag har två funktioner, den ena är x=48t och den andra är y= 30 + 36t, dessa båda är alltså lägefunktioner på x- resp. y-axeln efter t antal sekunder.

Utifrån dessa funktioner ska jag enligt uppgiften bestämma sambandet mellan x och y. Detta ska då bestämma banans ekvation, vilket jag tolkar som att jag ska bestämma den funktion som beskriver resultanten av x och y. Min fråga nedan utgår ifrån att denna tolkning är rätt vilket jag iofs är lite osäker på. 

Sambandet mellan x och y hittar jag genom att i x-funktionen lösa ut t, t= x/48 och sätter sedan in detta uttryck istället för t i y-funktionen. Det blir; y = 30 + 0,75x.

Min fråga lyder nu; Hur kan y-funktionen i ena stunden beskriva läget på y-axeln och i andra stunden beskriva banans ekvation? Det blir två väl två stycken helt olika funktioner där y är lika med två olika saker. Borde inte banans ekvation beskrivas med typ ett annat uttryck framför likhetstecknet isåfall? 

Detta kanske inte är något man ska stirra sig blind på egentligen men jag hoppas jag gjort mig förstådd och att någon kan förklara om man kan tänka annorlunda.  

Physics4life 26
Postad: 3 dagar sedan

Eller är det inget problem därför att den ena funktion beror på t, y(t) = 30 + 36t och den andra beror på x, y(x) = 30 + 0,75x. Dvs variablerna är skilda och då är det klart att uttrycken blir olika? 

Svara Avbryt
Close