1 svar
1929 visningar
anitaaa 27
Postad: 6 dec 2021 21:59 Redigerad: 6 dec 2021 22:02

Samband mellan Ka, pKa & Kb, pKb

Jag har lite problem med att förstå sambanden mellan Ka & pKa (samt för baskonstanten), och jag har inte riktigt heller förstått vad pKa betyder.

Jag förstår att högre Ka & Kb innebär starkare syra/bas, om man ställer upp ekvationen för dem är ju koncentrationen av H3O+ och OH- i täljaren. Dock har jag fått lite olika uppgifter om vad högre/lägre pKa och pKb betyder, om man går efter tabellerna för olika syror och basers konstanter så är högre pKa = starkare syra och lägre pKb = starkare bas, stämmer det?

Jag har läst att pKa är pH:t i en lösning av en svag syra där hälften av syramolekylerna har protolyserats, men jag förstår inte riktigt hur man använder den informationen i praktiken. Dessutom känns det konstigt att hälften av molekylerna kan protolyserats hos en svag syra, är inte hela poängen med dem att bara en liten andel av molekylerna protolyserats? Eller menar man hälften av det som kan protolyseras? 

Smaragdalena 78616 – Lärare
Postad: 6 dec 2021 22:23 Redigerad: 6 dec 2021 22:25

Sambandet mellan pKa och Ka är precis likadant som sambandet mellan pH och [H3O+], oxoniumjonkoncentrationen. Det är precis likadant med pKb och Kb.

Om man vill kunna jämföra hur stark en svag syra är, är det en fördel om man kan hitta på något sätt som ger ETT enda värde för varje syra, oberoende av t ex syrans koncentration. Det vore ju lite opraktiskt att ha en tabell med värdena i syralösningar med koncentrationen 0,1 mol/dm3, en för 0,01 mol/dm3 och en för 0,001 mol/dm3, eller hur?

Man har vält att använda den vanliga formeln för jämviktskonstanten K, men man har gjort förenklingen att koncentrationen av H2O inte ändras när man löser upp syran i vattnet - det är nästan sant, eftersom koncentrationen av vatten är ungefär 55,6 mol/dm3 så en ändring i tredje decimalen (till exempel) försumbar.

Att det finns ett samband så att när pH = pKa är koncentrationen av syraformen lika med koncentrationen av basformen är en extra bonus - det är något som det går att föreställa sig. Om pH är högre än pKa finns det mer av basformen. Om pH är lägre än pKa finns det mer av syraformen. Jag tycker det är enklare att tänka att om pH < 9,25 ( = pKa för den svaga syran ammoniumjon)finns det mer ammoniumjoner än ammoniak i en ammoniaklösning än att tänka på pOH och pKb för ammoniak.

Man kan mycket väl ha en lösning där t ex 90 % av ättiksyran har blivit till acetatjoner.

Svara Avbryt
Close