1 svar
28 visningar
felci20 17
Postad: 23 mar 15:26

samevolution och naturligt urval.

Hej, skulle någon vara snäll och kunna förklara hur en art anpassar sig / evolverar utifrån naturligt urval genom samevolution går till ganska utvecklat. 

 

Min teori: 

Inom en art finns det en egentisk variation som gör att alla har olika fitness. Samevolution innebär att arter utvecklas utifrån varandra, den ena triggar igång den andra. Exempelvis räv och hare. 

Alla rävar är ute efter att få tag på hararna, det finns alltså en konkurrens om resurserna. Pga den genetiska variation så kommer det att finnas någon som har lite högre fitness, kanske från en mutation, som kommer att kunna springa lite snabbar och kunna få tag på haren. Den får mest föda och kan överleva i längre utsträckning och föra generna vidare så att flera rävar bli snabba. Detta kommer ge ett selektionstryck på hararna eftersom att det då kommer tvinga fram en anpassning hos hararna eftersom att det alltid finns någon i populationen som har lite högre fitness. Då kanske det finns en hare som är lite snabbare än alla andra och kommer klara sig bäst och därför också kunna föra dem generna vidare, efter flera generationer så har hararna anpassat sig och är också snabba. Detta kommer råda ett selektionstryck på rävarna igen eftersom att de måste snpassa sig igen för att få tag på mer byten, det finns återigen en med hög fitness som kan överleva längre än alla andra och föra de generna vidare. 

De två arterna påverkar alltså varandra. När en anpassning i den ena har skett så skapar det ett selektionstryck på den andra som kommer göra så att de också utvecklas. 

 

Skulle verkligen behöva hjälp, tack på förhand. 

Anticap 137
Postad: 23 mar 16:57

Tycker du verkar ha hyfsat bra koll på ämnet; dock kan det vara viktigt att komma ihåg att en typ av selektionstryck inom en art (snabbast räv överlever bäst) inte nödvändigtvis väcker samma selektionstryck i den samevolutionära arten. Det vill säga att snabbare räv inte nödvändigtvis ger snabbare hare, utan kanske en hare som kan kamouflera sig bättre eller reagerar snabbare på en rävs närvaro och därför inte blir första hare att fångas av den snabbare räven.

Svara Avbryt
Close