1 svar
35 visningar
meatball.in.need.of.help 11 – Avstängd
Postad: 26 dec 2021 18:10 Redigerad: 26 dec 2021 20:11

Samhällsekonomi

Jag känner mig oerhört trött denna uppgift och skulle mer än gärna vilja ha hjälp. Uppgiften jag fått är:

1. Diskutera och resonera kring vilka brister och styrkor som finns med finanspolitik. Försök att föra långa och ingående resonemang där du noggrant förklarar och resonerar?


2. Diskutera och resonera kring vilka brister och styrkor som finns med penningpolitik. Försök att föra långa och ingående resonemang där du noggrant förklarar och resonerar?

Skulle vara evigt tacksam för inspiration över vad man kan skriva om.

mekatronik 143
Postad: 26 dec 2021 20:40

Här har du lite förslag; 

1. Finanspolitik ser över statens roll i ekonomin genom offentliga utgifter och inkomster, detta är ett väldigt brett ämne så jag rekommenderar att du begränsar dig till ett fall där man använde finanspolitik (sovjet union är ett bra exempel på hur "för mycket finanspolitik" kan vara dåligt). Kontracyklisk finanspolitik har historiskt sett varit den mest effektiva ifall du vill analysera ett fal där det används flitigt eller där det inte används och det går åt dåligt (exempelvis Grekland som skar när på skatterna under bra tider och höjde skatterna under dåliga tider).

2. Penningpolitik handlar i princip om hur riksbanken skall gå till väga för att behålla penningvärdet på en rimlig nivå där alla parter går nöjda. Analysen här är mycket simpel, en brist kan vara att stimuleringen av efterfrågan inte alltid är så lätt och kan skapa det motsatta till vad man egentligen ville (exempelvis kan det vara att man flödar marknaden med pengar för att öka konsumtionen, men en biprodukt kan även bli hög inflation som minskar efterfrågan då priserna stiger). Analysen av penningpolitik handlar egentligen bara om hur utbud och efterfrågan kan påverka marknaden som helhet.

Svara Avbryt
Close