3 svar
9 visningar
Smilla123 2
Postad: 14 okt 2020

Samhällsekonomi samband med energi

Hej ! Jag har ett prov på fredag i Samhällseknomi och jag har presic fått reda på ett dåligt resultat på ett geografi prov om energi sätt. Jag fick fossila bränslen som jag inte riktigt tror på och därför ett dåligt resultat.Min lärare sa att jag kunnde fortfarande få ett högt beytg om jag svar A nivå på en fråga detta prov. Frågan handlar då om sammhälls eknomi och energi sätt. Jag har försökt att lära mig hur det kan ha samband men hittat inga.Dte jag har kommit fram till nu är att om man ex Ska investra i ett enegisätt kanske man inte får lika mycket bidrag från staden av fossila typ . Tacksamm för hjälp. 

Man kan lite grovt dela in olika länder i tre typer av samhällen:

  • Jordbrukssamhälle - majoriteten är mer eller mindre självförsörjande bönder
  • Industrisamhälle - majoriteten jobbar inom industrin. Samhället producerar framför allt olika varor.
  • Tjänstesamhälle - majoriteten jobbar inom tjänstesektorn, t.ex. på kontor.

Länder som växer ekonomiskt och ökar sin BNP/capita går ofta först från en jordbruksekonomi till ett industrisamhälle för att så småningom utvecklas till ett tjänstesamhälle. Hur tror du att dessa faser påverkar hur mycket energi som samhället behöver?

Smilla123 2
Postad: 14 okt 2020

Tack så mycket för svaret! Handlar det om att samhället har gått från fossila bränslen och mera el Kanske?Men om ett tjänstesamhälle borde ju minska produktionen och då alltså minska mängden energi vi behöver. 

Handlar din fråga om hur mycket energi ett samhälle använder beroende på dess ekonomi, eller hur mycket fossil energi det använder beroende på dess ekonomi?

Svara Avbryt
Close