3 svar
10128 visningar
EmmaH är nöjd med hjälpen
EmmaH 1
Postad: 24 apr 2020 14:11

Samhällskunskap 1a2, komvux, distans, uppdrag 1, hjälp med svar på fråga ang välfärd

Frågan jag behöver hjälp med lyder såhär:

c) Utgå från de tre välfärdsmodellerna (Liberala, Socialdemokratiska och Konservativa) som beskrivs i läroboken och analysera hur dessa påverkar grupper i samhället. Välj en eller två av grupperna nedan och diskutera gruppens möjligheter och utmaningar i respektive välfärdsmodell.

Pensionärer
Småbarnsföräldrar
Arbetslösa
Studerande
Sjukskrivna
Småföretagare
Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss med hjälp av egna slutsatser som är förankrade i externa källor som fördjupar diskussionen. Glöm inte att motivera ditt val av källor med ett källkritiskt resonemang i slutet av ditt svar.

Jag har valt att analysera sjukskrivna men har svårt att hitta info som kan hjälpa mig, vad jag har skrivit än så länge (vissa delar skrev jag väldigt snabbt och har inte tänkt igenom helt än)

 

I den konservativa välfärdsmodellen är det familj och släkt som ska ta ansvar för den sjukskrivne. Det är inte förväntat att staten ska hjälpa till. Det har, precis som med allt här i världen, för och nackdelar. Möjligheterna kan vara att den sjuke blir omhändertagen av någon som har en stark koppling till personen, någon som ser till att den har allt den behöver. Men detta går självklart endast att göra ifall det finns budget. Är man sjukskriven förlorar man sin inkomst och behöver förlita sig på de andra i familjen eller släkten.

Man kan behöva ta emot allmosor för att överleva och läka. Det kan även vara svårt att ta sig till en läkare, ifall det inte finns pengar för det.

Hålla tillbaka i livet

 


Konservativ

familj/släkt tar ansvar för individen, kan hämma den ungas utveckling att fastna med att ta hand om en sjuk mor

finansieras m samarbete mellan stat, arbetsgivare och arbetstagande

vad händer om man saknar familjemedlemmar? Vem hjälper till då?


För den som är pensionär i ett land med en konservativ välfärdsmodell kan livet

långsam utveckling, skynda långsamt

 

Socialdemokratiska

stat och kommun som har ansvar

alla är inkluderade, minskning av klassklyftor

bra ersättning vid arbetslöshet och sjukdom

rättvist, alla får, rika som fattiga

socialt skyddsnät finns

bidrag/bistånd som går att leva på

 

Liberala

Låg ersättning vid arbetslöshet och sjukdom

billigt för staten, ansvaret läggs på individen

behövs kompletterande lösningar, ex egen försäkring

liberal välfärdssystem gynnar de som redan har det bra

hur du föds påverkar dina möjligheter

föds du i en fattig familj i ett land med liberalt system blir det svårt m sjukvård

föds du i en rik familj får du de bästa läkarna i landet snabbt och kan kanske få gå före i kön

staten betalar inte för skola, USA har chockhöga priser för college


privata aktörer, har man inte haft mycket pengar i livet kan det vara svårt att få en bra försäkring, eller en försäkring alls. Vilket påverkar att tex USA har många hemlösa??

stora klasskillnader

 

Tillhör man istället en nation som tillämpar ett liberalt system kan livet bli svårt. I den liberala sjukvården ligger det ett stort värde i den enskildes ekonomi. För dom rika är det inte ett problem, de har råd att lägga otroliga summor på försäkring som ger dom möjlighet till bättre sjukvård. Men för den som är fattig, kanske det inte ens är en möjlighet att besöka ett sjukhus för att få medicinsk hjälp. Det skapar otroligt stora klasskillnader i samhället mellan de välbärgade och de fattiga.


För att ta ett exempel, USA har anammat det liberala systemet,

där det liberala systemet har gått ur spår. Den fria marknaden som är viktig inom Liberalism har orsakat att priserna för sjukvård och medicin har stigit skyhögt. De olika företagen vill vinna så mycket de kan, vilket har gjort att priserna stiger och stiger. Enbart en ambulans från ett hus till sjukhuset kan gå på flera tusen dollar. Detta orsakar att de som är sjuka och inte har tillräckligt med pengar för ett besök eller en försäkring stannar hemma, utan att få hjälp att läka. Det orsakar att fler blir hemma under en längre tid istället för att komma tillbaka till arbetet eller studierna. Då staten inte erbjuder tillräckligt med bidrag för att den enskilde ska kunna överleva på det blir det många som hamnar i skuld, eller måste förlita sig på andra. Det orsakar i sin tur att klassklyftorna växer, då de hamnar i en situation som är svår att ta sig ur. Tjänar de inte pengar då de är hemma och sjukskrivna, kan de inte få tillräckligt med pengar för att få sjukvård och bli friska. Det blir en ond cirkel.


Då staten inte erbjuder ett tillförlitligt skyddsnät är det nog många som fortsätter att jobba med sina krämpor.

Då inte staten betalar för allmän sjukvård ligger det ett ansvar på vad individen

 

Nån som har bra tips? Eller om jag är på rätt/fel väg? Tacksam för snabba svar (om möjligt) då den ska in om ca 3 dagar

LisaG 88
Postad: 25 apr 2020 16:25

Hej !

Jag tycker du verkar ha uppfattat frågan rätt.

 

Skall man se till de olika grupperna så känns det som den konservativa fungerar bäst när släkten bor samlat, som det var tidigare i Sverige och som det är i en del t.ex. afrikanska land. Då har man en naturlig sammanhållning inom familjen och man bidrar efter bästa förmåga. De äldre passar barn när de yngre arbetar, vilket jag tror ger pensionärerna en större känsla av sammanhang och en känsla av att vara behövda / ha en uppgift, vilket ger daglig interaktion och stimulans som man kanske inte får på ett ålderdomshem.

 

Skall den socialdemokratiska modellen fungera så krävs en väl fungerande statsapparat som skapar skatteintäkter i tillräckligt hög grad för att kunna finansiera, och där viss kontroll krävs för att behålla den rättvisa approachen.

lakeyours 7
Postad: 21 okt 2020 17:53

Hej! Är på denna fråga i min kurs nu och har jättesvårt att hitta konkret vad som påverkar olika grupper beroende på vilken välfärdsmodell det är, har du några tips om var man kan kolla?

Hermodsdistansstudent 4
Postad: 25 okt 2020 13:56

har samma lol

Svara Avbryt
Close