1 svar
7920 visningar
brifk 13 – Fd. Medlem
Postad: 8 jul 2018 11:23 Redigerad: 8 jul 2018 11:26

Samhällskunskap / Arbetsmarknaden

Hej!

Jag läser samhällskunskap ,och håller på att lämna sista uppgiften som är viktigt och kan påverka kursbetygen.   

Har fått denna frågan: I Sverige styrs förhandlingarna på arbetsmarknaden utifrån den s.k. saltsjöbadsandan och den svenska modellen Vad menas med detta och hur har detta påverkat utvecklingen på arbetsmarknaden sedan de infördes? Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss.

Jag har suttit länge men kommer inte än på hur ska jag analysera den frågan. Jag vet inte om jag fattat rätt i frågan och svarat att ) Saltsjöbadsanden är en beteckning på omsesidigt förstående på svensk arbetsmarknad som grundlades genom Saltsjöbadsavtalet. Och den svenska modellen innebär arbetsmarknadens parter gemensamt förhandlar fram vilka villkor som ska gälla. Det handlar om frågor som inte regleras i lagstiftning, exempelvis lön. Inom andra områden bygger kollektivavtalens regler vidare på lagar om arbetstid, anställningsform, pension och vissa försäkringar, semester och annan ledighet.

men hur detta påverkat utvecklingen på arbetsmarknaden sedan de infördes?elle samhället omkring oss? 

Xectic 108 – Fd. Medlem
Postad: 9 jul 2018 12:07 Redigerad: 9 jul 2018 12:09

Hej Brifk!

Som du skriver stämmer det att saltsjöbadsandan är ett samförstånd mellan arbetsmarknadens parter, såsom av fackföreningarna som är representerade av löntagarna och av samhällets företagare. Syftet med detta var att reglera förhållanden och lösa konflikter på arbetsmarknaden utan statlig inblandning. Huvudavtalet gäller än i dag och de avtalsslutande parterna är Svenskt Näringsliv (SN) och LO.

Nåväl, hur har detta påverkat oss? Om man ska dra detta i riktigt stora drag (eftersom jag inte vill gå in på varje kapitel) så har saltsjöbadsandan skapat spelregler över hur arbetsmarknadens parter får reagera emot varandra. Den har skapat en klarhet om hur arbetarna i ett företag kan använda sig av stridsåtgärder och hur en företagare kan avskeda sina anställda genom den såkallade LAS-ordningen. För ytterligare information läs >> https://sv.wikipedia.org/wiki/Saltsj%C3%B6badsavtalet 

Saltsjöbadsandan har alltså skapat en trygg arbetsmarknad där maktbalansen inte enbart ligger hos en part. På detta sätt har statens inblandning varit minimal, om inte obefintlig under konflikter som rått efter huvudavtalet som slöts 1938. Nu diskuteras det dock om att öka statens inblandning genom lagstiftning när en ny grupp medborgare behöver integreras i samhället. Staten vill genom lagstiftningen minska inkomstlönerna för att ge fler medborgare chansen att få sitt första jobb. LAS-ordningen diskuteras också flitigt när företagare vill behålla kompetent arbetskraft.

Med informationen som givits ovanför, hur har samhället påverkats med tydligare spelregler på arbetsmarknaden? Vad för konsekvenser och fördelar finns det om staten får större inblandning? Tänk i flera led och tänk på att arbetsmarknaden består av företagare, arbetare, fackföreningar och av staten. Om du vill ha mer hjälp, beskriv gärna hur du tänker kring informationen och hur långt du kommit i ditt arbete.   

Svara Avbryt
Close