1 svar
1407 visningar
mollythyyy 13
Postad: 8 nov 2020 22:58

Sammansatta och enkla sockerarter

Hej!

Jag har ett kemi prov på tisdag (söndag just nu) och har en fråga angående sammansatta och enkla sockerarter. Jag kan grunderna som jag skriver nedan:

Enkla sockerarter: Byggstenarna i alla kolhydrater. Exempel på enkla sockerarter är glukos och frukos. 

Sammansatta sockerarter: Kolhydrater som består av två eller flera enkla sockermolekyler 

Detta vet och kan jag, men jag skulle vilja utveckla svaren för att få ett högre betyg. Känns som att dessa förklaringar ligger på E-nivå vilket jag inte strävar efter. 

Vore tacksam för svar. 

mvh/Molly

Teraeagle 20259 – Moderator
Postad: 8 nov 2020 23:24 Redigerad: 8 nov 2020 23:29

Man kan dela upp sammansatta sockerarter ytterligare i så kallade disackarider, trisackarider, oligosackarider och polysackarider. Sen kan man få helt olika sammansatta sockerarter även fast man utgår från en och samma enkel sockerart. Man kan t.ex. sätta ihop glukosmolekyler så att de bildar de sammansatta sockerarterna amylos och amylopektin (som tillsammans kallas för stärkelse), cellobios, cellulosa och glykogen. Om du verkligen vill djupdyka i ämnet kan du undersöka hur glukosmolekylerna har bundits ihop i dessa sockerarter.

Du skulle även kunna kolla lite mer på var man påträffar dessa varianter. Varför skapar t.ex. växter cellulosa och stärkelse om nu dessa är uppbyggda av glukos. Räcker det inte med att bara ha ren glukos istället?

Svara Avbryt
Close