1 svar
22 visningar
felci20 Online 12
Postad: 11 feb 2021

Samspelet mellan arv och miljö

Hej. 

Jag har en fråga kring samspelet mellan arv och miljö. Förstå inte riktigt vad som menas med det och börjar bli lite kris för har prov på det om någon vecka. 

Generna som vi får ärver vi ju av våra föräldrar, könskromosomerna befruktas och det blir en ny cell med unikt dna med 23 från pappa och 23 från mamma. Då har vi alltså hälften av våra gener från vardera förälder och då är det generna som bestämmer om vi får brunt eller blont hår beroende på om vi har två recessiva eller dominanta osv. Men hur kan miljön samspela med generna, är det så t.ex att när vi blir solbrända så är det miljön, eller är det vissa ärftliga sjukdomar som kan samspela med med miljön och arvet. 

Skulle vara tacksam om någon förklarar. 

// tack på förhand. 

mag1 1510
Postad: 11 feb 2021
felci20 skrev:

Hej. 

Jag har en fråga kring samspelet mellan arv och miljö. Förstå inte riktigt vad som menas med det och börjar bli lite kris för har prov på det om någon vecka. 

Generna som vi får ärver vi ju av våra föräldrar, könskromosomerna befruktas och det blir en ny cell med unikt dna med 23 från pappa och 23 från mamma. Då har vi alltså hälften av våra gener från vardera förälder och då är det generna som bestämmer om vi får brunt eller blont hår beroende på om vi har två recessiva eller dominanta osv.

Det finns två typer av kromosomer, de autosomala (alla andra förutom könskromsomerna) och könskromosomerna (antingen XX eller XY, för kvinna respektive man). För varje

 

 

Men hur kan miljön samspela med generna, är det så t.ex att när vi blir solbrända så är det miljön, eller är det vissa ärftliga sjukdomar som kan samspela med med miljön och arvet. 

Skulle vara tacksam om någon förklarar. 

// tack på förhand. 

Det lite beror på i vilket sammanhang du menar arv/miljö. Ofta pratar man om arv och miljö för att försöka förklara vilken av de två som resulterat i en förmåga eller social aspekt hos en individ jämfört med en annan, eller en annan grupp av individer.

Miljön kan så klart påverka hur mycket en eller flera gener är aktiva och det kan leda till ohälsa eller påverkan på kroppen. Ett exempel är hormonstörande ämnen som påverkar balansen mellan könshormonerna, och kan försämra chanserna att få barn.

Och vid en kraftig solbränna kommer många olika proteiner bildas från sina kodande gener, men det klassas inte som en effekt som går att klassificera under arv/miljö.

Kanske kan vissa epigenetiska förändringar i genomet anses komma av miljön, men dessa ärvs då från föräldrarna i vars DNA förändringen skedde så det blir lite filosofiskt vad som är arv/miljö där.

Svara Avbryt
Close