1 svar
163 visningar
Hildaochwilliam 3
Postad: 23 mar 2019

Satslösningar SFI

Hej,

Jag har ett problem med en uppgift som gäller SFI på universitetsnivå. Tanken är att göra en komplett satslösning, och sätta in detta i ett satsschema. Det är två olika texter, jag kommer dock inte lägga ut dom i sin helhet, för det är enbart vissa av dessa meningar jag behöver hjälp/stöttning med. Det blir nämligen så bakvänt för mig att försöka göra satslösningar på meningar som är grammatiskt inkorrekta (vilket iochförsig är vad jag försöker lära mig, men det har tagit stopp i mitt stackars huvud nu!)

 

Från text nummer ett behöver jag hjälp med följande:

Jag hade inte problema.

Jag älskade bor i sverige.

Min man hjälpte mycket mig.

 

När jag gör en satslösning, får jag lov att "flytta om" orden då? Exempelvis är det ju mer grammatiskt korrekt med "jag hade inga problem, jag hade inte några problem, jag älskar bo i sverige, jag älskade att bo i sverige, min man hjälpt mig mycket. Och visst måste subjektet i dessa meningar vara "jag" och "min man", eller?

 

Och ur andra texten behöver jag hjälp med denna biten:

Dessutom visade Olsson genom ett forskningsprojekt att humor var bra för patienterna och anställda. Jag har många erfarenheter av humor som jag kan använda för att belysa hur påverkas vår kropp och hälsa av humor.

Mening nummer ett här kan stå för sig själv, huvudsats alltså. Även om den börjar med "dessutom"? Och hur tänker jag kring "för att belysa hur påverkas vår kropp..."

 

Finns det någon ängel där ute som hade kunnat tänka sig att hjälpa mig med det här så vore jag ytterst tacksam!

Laguna 13504
Postad: 23 mar 2019

Att göra en satslösning för inkorrekta meningar förefaller väldigt konstigt för mig.

Jag tycker de behöver repareras först, om det går, innan man gör en satslösning. Men jag vet inget om språkpedagogik. 

Svara Avbryt
Close