1 svar
48 visningar
lovv 1
Postad: 20 jul 14:05

Sätta ihop ett trovärdigt regeringsalternativ efter svenska förhållanden

Hej! Gör en uppgift i samhällskunskap där jag ska sätta ihop ett trovärdigt regeringsalternativ efter svenska förhållanden utifrån följande mandatfördelning:  V – 17, S– 130, MP – 47, L – 23, C – 18, M – 79, KD – 17, SD – 18.

Jag valde S + MP då de har lika värderingar inom en hel del frågor, bl.a klimat och jämställdhet. Jag baserade mitt svar på källor från respektive partis hemsida, samt på opinionsmätningar då det kan vara bra att veta vad väljarna tycker. Jag är dock osäker på vilken politik de skulle driva, samt hur det skulle påverka samhället då MP är mer inriktad på just miljöfrågor medan S även är inriktad på välfärd och sjukvård. Så jag valde även S som enpartiregering som alternativ. Texten nedan är mitt påbörjade svar, och jag vore riktigt tacksam för input.

"Jag har valt socialdemokraterna och miljöpartiet som möjligt regeringsalternativ. De har haft samarbete tidigare.
Om man lägger ihop deras mandat får de 177 sammanlagt, vilket innebär att de har majoritet och är därmed
ett rimligt alternativ om man ska gå efter mandatfördelningen.

Frågor som partierna har gemensamt är klimat, jämställdhet och mänskliga rättigheter. De vill skapa ett mer hållbart samhälle genom att minska utsläppen, bl.a genom att stötta omställningen av industrin. De vill ha ett mer jämlikt samhälle genom att bl.a stoppa mäns våld mot kvinnor och höja bidragen till kvinnojourerna. Det finns dock vissa skillnader i partiernas målsättning. MP är mer inriktad på just miljöfrågor medan S även är inriktad på välfärd och sjukvård. Så att bilda majoritetsregering vore kanske inte det enklaste då de måste bli eniga om vilken politik de ska driva. Ett annat alternativ skulle kunna vara att S bildar minoritetsregering och enpartiregering, men blir då beroende av stöd från de andra partierna vilket kan göra det svårt för partiet att få igenom sin politik i vissa frågor. Dessa partier är de enda jag kan se som har möjlighet att driva politik utan att alltför många frågor krockar med varandra."

Teraeagle 15570 – Moderator
Postad: 21 jul 16:43 Redigerad: 21 jul 16:45

Håller med om ditt svar hittills. Ytterligare områden där S och MP har väldigt olika ståndpunkter är försvars-, utrikes-, säkerhets- och migrationspolitiken. Med tanke på att det är väldigt stora, grundläggande områden för en stat som dessutom kostar väldigt mycket pengar så är det upplagt för en del konflikter mellan S och MP i dessa frågor.

Svara Avbryt
Close